Hästen och stallmiljön kan bidra till
livskvalitet & upplevd hälsa

På bilden: Ninna Englesson O-Nils, instruktör, 
hästen Millie, samt Annika Wengelin, ägare av Lenninge Island och ponnystall

Vi letar oss fram längs små vägar i Lenninge och helt plötsligt mitt i en bullerbymiljö dyker den fantastiska hästgården upp. På denna vackra plats har Annika Wengelin sedan 2015 drivit Lenninge
Island & Ponny.

– Jag arbetade som lärare på Höghammarskolan. I samband med en stor omorganisation så flyttades jag till en annan skola. Det var startskottet för att förverkliga drömmarna jag haft att testa något nytt.
Eftersom häst alltid varit mitt stora intresse och jag var utbildad ridlärare föll det sig naturligt att börja inom det, i liten skala till att börja med och mest som bisyssla.

Hur är det att driva företag på deltid och jobba vid sidan av?

– Det är ett pussel att få det att gå ihop. Att driva en hästgård kräver mycket och vi är beroende av ideella krafter som kommer hit och hjälper till. Lenninge Island & Ponny erbjuder ridskoleverksamhet på ponnys och islandshästar där barn från fem år och uppåt erbjuds regelbundna hästaktiviteter. För de äldre ungdomarna och vuxna erbjuds hästunderstödda insatser.
– Viktigt för oss är hög kvalitet på verksamheten med små grupper, pedagogiskt väl genomtänkt och med personligt bemötande. Det ska kännas som att komma hem till sitt stall och vännerna som bor där. Vi
erbjuder lugn och individanpassad friluftsaktivitet.

Må-bra-ställe

Vi är må-bra-stället i Lenninge. Här är det ingen tävling och ingen prestige. Djur, natur och människor som förenas med hästen och ridning i centrum. Annika har aldrig marknadsfört sin verksamhet, inte ens som nystartad. Det behövdes helt enkelt inte.
– Redan när jag startade hade vi kö att få delta i våra grupper. Så har det fortsatt sedan dess fram till senaste året. Våra kunder håller hårdare i plånboken nu och kötiderna är borta.

I början vände sig Lenninge Island & Ponny främst till barnfamiljer där man erbjöd ridning från fem år och uppåt. Allteftersom har målgruppen växt men med bibehållet fokus på de yngre barnen.
– De äldre samt vuxna som är här har ofta speciella behov och där är hästen fantastisk. Vi arbetar med hästunderstödda insatser som kan förklaras som aktiviteter med hästar som syftar till att förbättra
livskvaliteten eller främja hälsan.
Vi har öppet måndag-torsdag kväll med fasta grupper. Där varje kund kommer en gång i veckan och är med i en av våra grupper.

Sen har vi speciella arrangemang på helger som till exempel unicorn ridning, trollridning mm.

Dessa sker ofta i troll- eller tomteskogen som är två små skogsområden vi ställt i ordning på nära promenadavstånd från stallet.

Vårdande insats

På dagarna riktar vi in oss på kunder där hästen är en del i en vårdande insats. En del av framtidsvisionen är att få till mer samarbete med skolorna.
– Hästar har en magisk dragningskraft och är duktiga på att lyssna. Ungdomar som mår dålig med ångest, depression, kanske är hemmasittande från skolan, mår bra av att komma ut och träffa hästarna. Det blir fokus på hästen och inte på dem själva i insatsen. Vi vill få fram budskapet att de flesta mår bra av att vara i en stallmiljö och
effekterna är stora på både kort och lång sikt.

Att barn och unga kommer i kontakt med hästar och stallmiljöer ger effekter på deras hälsa nu och i framtiden.

– Vi hjälper så många och man skulle vilja kunna mäta de ekonomiska effekterna vårdande insatser med hästen i fokus skapar.
Stall kungsgården som är ett resurs- och kunskapscentrum för hästunderstödd verksamhet är förebilden för hur Lenninge Island & ponny vill arbeta.

– Vi vill också främja tillgängligheten till hästunderstödda insatser. Av erfarenhet att möta människor i olika livssituationer är vi övertygade om att hästen och stallmiljön kan bidra till livskvalitet och upplevd hälsa.
Vi tror på framtiden. Insatser för barn och ungdomar behövs och häst är en beprövad metod för att motverka ohälsa och otrygghet.

Starta något du är intresserad av

Annika har snart drivit företag i 10 år, hennes råd till de som ska starta företag är att se till att ha en bra affärsidé, göra en marknadsundersökning och framför allt starta inom någon ni är intresserade av. Det blir så mycket roligare då och när man har roligt orkar man mer. Så har det i alla fall varit för mig.
– Häst är inte ett intresse egentligen, det är ett sätt att leva och det blir ofta en livsstil med oändligt många fördelar man bär med sig i övriga livet.

Vi tackar Annika och Ninna för en trevlig intervju och önskar lycka till i framtiden!

Företag: Lenninge Island & Ponnystall
Ägare: Annika Wengelin
Startade: 2015
Ort: Lenninge
Verksamhet: Ridskoleverksamhet med ponnys och islandshästar.
Kontakt: 070-55 44 925
info@lenningeislandoponny.se
Intervjun som pdf Pdf, 177.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 september 2023 kl. 15.16