Elevhälsoteamet i Bollnäs - arbetar främst främjade och förebyggande med elevhälsa

Bild på Maria Asplin från företaget Elevhälsoteamet

Vi besöker Elevhälsoteamet i Bollnäs för en Hej företagare intervju. Dörren öppnas av Maria Asplin som tillsammans med Cattis Wilkes driver Elevhälsoteamet i Bollnäs sedan hösten 2016.

– Vi arbetade båda i kommunen men kände att vi ville arbeta annorlunda och få till en förändring i hur man arbetade med elevhälsan.

Vi hade en vision om hur vi kunde arbeta främjande och förebyggande i ett tryggt, kompetent team och samtidigt möta skolornas behov av elevhälsa.

Vi hade fått några förfrågningar från friskolor under 2015 om vi ville köra elevhälsa åt dem. Det gjorde att vi vågade satsa och ville då kunna erbjuda ett helt elevhälsoteam. Elevhälsoteamet i Bollnäs har personal som erbjuder kunderna tjänster inom professionerna specialpedagog, skolpsykolog samt skolsköterska/kurator. De erbjuder även möjligheten att köpa in skolläkare och SYV.

–Anlitar man oss får man som kund ett team som är intresserade av att utveckla skolor, elever, personal och kundernas verksamhet. Vi har lång erfarenhet, brett nätverk och är duktiga på att anpassa oss efter kundernas önskemål. Vi är det lilla företaget med den breda kompetensen och stora nätverket som kan erbjuda en bred variation av tjänster som till exempel utredningar och handledning.

Våra kunder

Kunderna består av friskolor i Bollnäs kommun och Söderhamn kommun som köper hela elevhälsoteamet. Sen finns kunder som köper vissa utvalda delar av tjänsteutbudet. Dessa varierar från att vara inom socialtjänst, LSS boende, neuropsykiatrin till förskolor. Maria och Cattis har drivit företaget tillsammans sedan starten. Storleken har varierat. Vissa perioder har vi varit fler anställda. Just nu är vi tre anställda, en heltid och två deltider.

Hur är det att driva ett företag med en kompanjon i så många år. Är ni alltid över - ens och vill samma saker?
– Jag tycker det har gått väldigt bra. Vi är olika som personer och tycker kanske inte alltid samma om allt. Då diskuterar vi och kommer fram till lösningar. Bra kommunikation är grunden i att få det att fungera. Sen tycker vi lika i de övergripande frågorna och våra grundvärderingar, vilka vi är, vad vi står för och var vi är på väg. En fördel med att driva företag är att man kan välja vilka man jobbar med. När man anställer eller tar in en konsult så kan man välja guldkornen, de man arbetar bra tillsammans med.

Vision

Sedan starten 2016 med visionen att främst arbeta främjade och förebyggande med elevhälsa har det hänt mycket men Maria är nöjd med de första sju åren.

– Jag tycker det har gått över förväntan. Visst var det lite kämpigt i början. Vi hade många frågor men kände ingen som höll på med samma verksamhet. Nu har vi ett enormt stort nätverk av kompetens som vi byggt på oss med åren. Att kvalitet är viktigare än företagets storlek och vinst genomsyrar det mesta i företaget och hur man resonerar.

– Vi hade kunnat vara större om vi haft det som ambition, det kommer förfrågninar med jämna mellanrum som vi tackar nej till. Vi känner att vi ligger på en bra nivå. Där vi är väldigt uppskattade av våra kunder och vi kan bedriva verksamheten utan att ge avkall på kvaliteten. Det gör att ryktet sprider sig.

Framtiden ser ljus ut, det finns en stor efterfrågan på våra tjänster så vi ser framtiden an med tillförsikt.

Maria och Cattis har båda deltidsanställningar utanför företaget. Hur det att båda vara egen företagare och samtidigt vara anställd?

– Det är inga problem. Man lär sig rätt snart att hålla isär rollerna. Den stora utmaningen med att driva företaget är nog osäkerheten. Att inte veta vad som väntar bakom hörnet. Att få ekonomin att gå ihop. Men fördelarna väger upp. Möjligheten att kunna bestämma själv. Prioritera mer. Jobba när man vill och vara ledig när man vill.

Tips

Tips till de som funderar på att starta före- tag är att följa drömmarna, våga testa och se möjligheter i stället för hinder.
– Var beredd på att oförutsedda saker kom- mer inträffa, det är inget att vara rädd för, allt brukar ordna sig.

Vi tackar Maria för en trevlig intervju och önskar henne och Cattis lycka till i framtiden!

Företag: Elevhälsoteamet i Bollnäs AB
Ägare: Maria Asplin och Cattis Wilkes
Startade: 2016
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Elevhälsa, öppna sociala insatser för barn, ungdomar och vuxna.
Kontakt: 070-555 94 19
info@elevhalsoteamet.se
Intervjun som pdf Pdf, 135.3 kB, öppnas i nytt fönster.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 oktober 2023 kl. 10.11