Hansesgården: Hållbar e-handel för den
miljömedvetna hundägaren

Liza Bolinder från företaget Hansesgården. Med på bilden är också två hundar.

Vi hälsade på Liza och Thomas Bolinder, nyinflyttad i en lokal på Björktjäravägen i Bollnäs. Tillsammans driver de Hansesgården AB - en hållbar e-handel, med allt du kan tänkas behöva till din hund.

–Jag är utbildad fastighetsmäklare, men arbetade inom ett bolåneföretag och Thomas jobbade åt SAS när vi tröttnade på livet i Solna och börjande spendera allt mer av fritiden i vår stuga i Sörfly i Kilafors berättar Liza. Stugan heter ”Hanses” och det är därifrån vårt företagsnamn ”Hansesgården” kommer. Thomas pendlade under en period då vi hade flyttat ”hem” igen, men började plugga till vindkrafts-tekniker. Dock hann Thomas inte börja jobba inom yrket, då idén om e-handel tog fart, säger Liza. Vi startade upp verksamheten 2007.

”Hundkändis”

–Jag har alltid varit en hundmänniska, ända sedan jag var liten berättar Liza. Några av mina hundar har varit med i filminspelningar, bland annat långfilmen ”Hotell Gyllene knorren” och ” The Girl with the Dragon Tattoo”-inspelningen i Segersta.

Företagsidén växer fram

–Sedan 2005 har jag tävlat i agility, och på den tiden fanns inte utställningstält. Vi började leta, och det fanns i Finland, säger Liza. Men Finland vägrade att leverera till Sverige, så vi åkte dit. Eftersom vi visste att behovet fanns, så chansade vi och köpte hem 20 tält, som vi sedan sålde via blocket. Det var starten kan man säga. Ett tag var vi ensamma i Sverige om tälten, och nu säljer vi hundratals per år.

Export & sortiment

–Vår största marknad är Sverige, men vi exporterar även en del, runt 10%.
Vi var först i Sverige med ”Silverdukar” det var en chansning, men vi hann inte ens packa upp innan vi sålde slut. Nu finns de även att köpa på lågprisvaruhus, men det är stor skillnad i kvalité.

Jag gillar att hitta lösningar,
säger Liza och berättar om en bilbur som hon designat. Det är en
”våningsbur” för småhundar.

Dock har tillverkaren även sålt buren direkt till en annan leverantör, så de finns att köpa på en av de stora kedjorna. Det är ändå rätt häftigt att jag faktiskt uppfunnit en produkt som de stora kedjorna vill sälja, säger Liza.

Personlig ton

Allt på webben skriver jag själv. Det är personligt och ärligt. Vi har nöjda kunder, vi har bra kvalité på våra produkter och vi har väldigt få reklamationer.

Miljötänk är viktigt för oss!

Vi på Hansesgården är medlem i organistationen Hållbar E-handel och försöker tänka ett varv till för att minska vår påverkan på jorden. Det vi gör är bland annat att;
Återanvända de kartonger vi får in, och undviker att skicka ”luft”. Bifogar inga retursedlar, ber kunden att tänk efter innan de beställer. De få reklamationer vi får, lagar vi och säljer på plats.
Vi säljer klimatsmart hundmat. Ett ekovänligt hundfoder som både smakar gott och innehåller bra och näringsrik mat, och som är baserat på insekter.
Vi använder oss bara av Svanenmärkta transporter via PostNord. Det ska inte köra flera lastbilar här i onödan. Vi kör t.ex. inte Black Friday, du ska handla för att du vill och behöver, och inte på grund av priset.

Ännu mer cirkulärt tänk

Vi planerar för att ha en ”återvinnare”. Dvs. en låda där hundägare kan lämna något de inte behöver, och ta det de behöver.

Populära produkter

Vad vi säljer mest av är beroende på väder. Vid finväder så säljer vi mycket. Men framför allt tälten, silverdukar och hundgodis.
Kylprodukter, som även rekommenderas
inom sjukvården, är också populära. Vi omsätter ca 5,5 MSEK.

Förra året gick sällanhandeln
ner -14% men vi låg kvar på plusminus noll, vilket är jättebra.

Samverkan

Vi samverkar med andra lokala företag, vi lyfter varandra tillexempel Slagugglan. Vi säljer deras hundluckan, jättebra grejer! och dom säljer vissa av våra produkter. Tillsammans med ”Vovven & jag” körde vi
en modevisning på logen. Olika hundmodeller i olika storlekar och raser. Ett annat exempel är Alftaburen, vi säljer deras ”vädringskrokar”.
Jag är också balansbolls-instruktör, och har ett samarbete med Kilafors hundhall där jag haft mina balansbollskurser, säger Liza.

Tips

Vilket tips skulle du ge till den som funderar på att starta eget?
Gör det! och nätverka, fråga! Var inte rätt för att fråga andra företagare.
Jag vill vara fri, och kunna styra mina dagar. Vi har aldrig ångrat oss avslutar Liza.

Vi tackar Liza för en trevlig intervju och önskar båda lycka till med företagandet i framtiden!

Företag: Hansesgården AB
Ägare: Thomas och Liza Bolinder
Startade: 2007
Ort: Bollnäs och världen (e-handel)
Verksamhet: Försäljning av produkter till hundägare
Kontakt: 0278-530502
hansesgarden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. info@hansesgarden.se
Intervjun som pdf Pdf, 579.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 oktober 2023 kl. 09.31