Från ingenjör till handgjorda silversmycken i egen och unik design

Tove Larsson på företaget Brokig Silversmycken

Intresset för hantverk har följt Tove genom hela livet men det var först efter fjorton år i Stockholm som ingenjör som Tove valde att satsa helhjärtat på att göra silversmycken.

Efter en fyraårig gymnasieingenjörsutbildning i Bollnäs fick Tove jobb på Ericson i Stockholm. Flytten gick mot huvudstaden och snabbt fick hon en tjänst som projektledare inom Ericson, där hon blev ansvarig för utvecklingen av koncerngemensamma produkthanteringssystem.

Efter roliga & utvecklande men också några slitiga år med för många timmars jobb flyttade Tove tillbaka till Hälsingland och landade i Segersta år 2001. Tanken var att få en lite lugnare tillvaro och kunna jobba hemifrån några dagar i veckan för att åka ner till Stockholm några dagar i veckan. I teorin lät det som en bra fördelning men i praktiken blev det långa dagar, mycket åkande och kanske inte den lugna tillvaron som Tove sett framför sig.

Brokig Silversmycken

År 2008 startade Tove eget företag med ett ben inom IT projektledning och ett ben inom silversmycken.

Detta kan tyckas vara en brokig fördelning och därav också hennes företagsnamn BROKIG. Genom hennes brinnande intresse för att skapa i silver blev det endast ett uppdrag inom IT projektledning innan hennes företag ägnade all tid åt silversmyckestillverkning. Relativt tidigt startade Tove en Facebooksida samt en webbsida för att nå ut med sina smycken och genom kontakter fick hon sin första återförsäljare. Krusenberg Herrgård som hade kurser och konferenser sålde hennes smycken och det gav en skjuts i försäljningen.
2012 valde Louise Hoffsten att bära Toves handgjorda silverhjärta bl.a. under sitt uppträdande på nationaldagen på Skansen och sedan har fler offentliga personer burit hennes smycken i TV efter det. En utav dom var Billan Östlund som bar hennes smycke under mästarnas mästare. Detta har självklart varit väldigt bra marknadsföring och något Tove varit väldigt stolt och tacksam över. 

Tre bilder på smycken, ett silverhjärta, en guldring och en silverring

Ateljén växer fram

När Tove startade sitt företag fanns där aldrig någon plan på att ha en fysisk butik. Tanken var att ha några återförsäljare samt att sälja via webbshopen. Men i samband med en renovering av huset 2013, blev där en yta över där Tove nu kunde ha sin verksamhet och då valde hon att öppna upp ateljén för besök. I samband med öppningen bjöd Tove in till invigning under tre kvällar för att få plats med alla. Under invigningen kom media och skrev ett reportage vilket i sin tur gav fin marknadsföring till den ”nyöppnade” butiken. Ateljén har inte öppet dagligen men erbjuder besök under bokade tider vilket enkelt görs via hemsidan. Det finns vissa tider som blivit tradition med tiden och det är tjejkvällar, påskdagsöppet och julstuga.

Vision

Idag har Brokig Silversmycken åtta återförsäljare varav en utav dom är tidningen Land som genererar en del av försäljningen. Cirka 30% av försäljningen sker via återförsäljarna och resterande genom webbsidan. Jag frågar Tove vad hon har för visioner för företaget framåt och direkt märker jag att idéer och visioner finns det massor. Tove är väldigt kreativ och gillar att prova nya saker och metoder. Just nu har hon börjat att skapa smycken i guld och tagit in beställningar på förlovnings och vigselringar. Hon tycker om att jobba med återvunnet guld och erbjuder ringar som är helt unika då de designas tillsammans med kunden. Hon har också blivit förtjust i gammalslipade diamanter vilket innebär att de är slipade före 40-talet. Hon vill lära sig mer om äkta stenar och utvecklas inom det samtidigt som hon vill jobba vidare med sin silverkollektion som idag finns på hemsidan. Hon har även testat på sandgjutning som hon fascinerat sig för.

När jag frågar vad hon vill skicka med mig till de som står i startgroparna för att starta eget svarade hon: Om du brinner för det du gör – KÖR! Och ett tips på vägen är se över hur du ska nå ut med dina produkter eller tjänster. Syns du inte, kommer det bli svårt att nå ut med det du gör.

Vi tackar Tove för intervjun och önskar lycka till i framtiden!

Företag: Brokig Silversmycken
Ägare: Tove Larsson
Startade: 2008
Ort: Segersta
Verksamhet: Smyckestillverkning
Kontakt: tove@brokig.se, Facebook.com/brokig Länk till annan webbplats.
070 631 35 75, www.brokig.se Länk till annan webbplats.
Intervjun som pdf Pdf, 166.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
24 november 2023 kl. 08.43