Slagugglan - från produktion av hundlucka hemma i garaget till egen butik

Patrick Alm från företaget Slagugglan

På en fastighetsvägg vid Bollnäs norra utfart ”bevakar” Hälsinglands landskapsfågel Slagugglan en text med stora bokstäver som säger Hund Jakt Fiske Friluftsliv.

Bakom denna fastighetsvägg eller rättare sagt väggarna finns det i dag en butiksyta på ungefär 500 kvadratmeter. Här flyttade företaget Slagugglan AB in för tre år sedan, men då var ytan mycket mindre än idag. Med hjälp av hyresvärden har ägaren Patrick Alm byggt ut och utökat butiken samt asfalterad ytan på utsidan så Slagugglan idag kan välkomna sina kunder till en öppen och trevlig affär.

Det är inte första gången vi träffar Patrick som ständigt under sin tid som företagare har önskat utveckla sig och sin verksamhet. Han har därför tagit del av många av de aktiviteter och utbildningar som Näringslivs- och utvecklingskontoret tillsammans med sina samarbetspartners erbjuder näringsidkare i vår kommun. Detta samtidigt som han har varit anställd av Bollnäs kommun, men det närmar det sig en slut på. Patrick har nu sagt upp sig, 21 år efter att han hade sin första arbetsdag inom kommunen.
– Wow, säger vi bara och ber Patrick berätta hur det har gått till att han nu inom när framtid är egen företagare på heltid.

Kunderna är båda lokala samt turister som stannar på vägen till eller ifrån fjällen

Hundluckan

– Jag har alltid haft ett stort intresse för hund och jakt och tvekade därför inte alls när jag för sju år sedan fick möjligheten att ta över produktionen av en hundlucka, säger Patrick. Den påbörjade jag med hemma på gården och sedan dess har jag ständigt utvecklat luckan som idag finns i
fyra olika storlekar samt i en version som vi kallar Stopplucka. Tillverkningen har utökats bit för bit och efter ett tag fick jag flytta den till gamla slakteriet. Vi tillverkar fortfarande luckorna själva och idag har vi
produktionen i närheten av butiken, där vi även tillverkar ett kamerafäste för filmning vid jakt, berättar Patrik. Under samtalet får vi veta att Patrick till en början åkte runt och sålde hundluckorna på olika jaktmässor och att militären är en trogen kund av hundluckan.

Allt material till hundluckorna köper vi av lokala underleverantörer

Idag är vi ett team på fyra personer som arbetar här på Slagugglan. Själv sköter jag kontorsarbetet, jobbar i verkstaden och i butiken där jag tillsammans med Andreas är den som tar hand om kunderna som är intresserade av jakt, hund och friluftsliv.

Även fiske har tillkommit och blivit en väsentlig del av Slagugglans sortiment.

– De fiskeintresserade kunderna tar Peter och Jonas hand om, säger Patrick, och kunderna är båda lokala samt turister som stannar på vägen till eller ifrån fjällen.

Jakt- och fiskedag

Det finns ingen tvekan om Patricks stora intresse för jakt, hund och friluftsliv för utöver den fysiska butiken på Bollnäs Norr har Slagugglan en egen webbutik och de erbjuder även hundkurser som är anpassade efter hundägarens och hundens behov.
– I slutet av maj arrangerade vi en jakt- och fiskedag, berättar Patrick, där föreningar inom jakt och fiske fick möjligheten att visa upp sina verksamheter och dela med sig av sina kunskaper. Då var det full fart både inne i butiken och på utsidan.

Råd & tips

Slutet på vårt samtal närmar sig och då vi frågar Patrick om han har några tips och råd till andra som går i tankarna på att starta eget eller precis har blivit egen företagare svarar han:
– Skynda långsamt även om det inte alltid är så lätt och var beredd på att du kommer att uppleva både upp- och nergångar, ha ett öppet och ärligt samarbete med dina leverantörer och om ni är flera; skapa
förutsättningar så att hela teamet drar åt samma håll.

Med det tackar vi Patrick för en trevlig pratstund och för att han visade oss runt i produktionen och butiken där vi även fick träffa hela teamet; Jonas – fiske, Noel – praktikant, Peter – fiske och Andreas – hund, jakt och friluftsliv.

Vi på Näringslivs- och utvecklingskontoret önskar Patrick och ”Team Slagugglan” ett stort lycka till vidare.

Bild på företaget Slagugglans personal. Patrick (jakt och hund) Jonas (fiske) Noel (praktikant) Peter (fiske) Andreas (jakt och hund).

Från vänster: Patrick (jakt och hund) Jonas (fiske) Noel (praktikant) Peter (fiske) Andreas (jakt och hund).

Företag: Slagugglan AB
Ägare: Patrick Alm
Startade: 2014
Ort: Bollnäs
Verksamhet: Försäljning av utrustning för hund, jakt, fiske och friluftsliv.
Kontakt: info@slagugglan.se
slagugglan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Facebook & Instagram
Intervjun som pdf Pdf, 767.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 januari 2024 kl. 10.28