Träslottet i Arbrå - ett av Hälsinglands stora besöksmål med B&B

Stefan och Birgitta Ossmyr, lilla Folke samt Fredrik Ossmyr på Träslottet i Arbrå.

Stefan och Birgitta Ossmyr, lilla Folke samt Fredrik Ossmyr

Vi träffade Birgitta Ossmyr, som tillsammans med sin man Stefan driver Träslottet i Arbrå. Entusiastiskt berättar hon om allt som är på gång inför säsongen.

Sommaren

Under maj öppnar vi upp mer och mer, och från 6 juni till 20 augusti kommer det att vara öppet varje dag. Vi har ungefär 50.000 besökare årligen. Under juli är det såklart många återvändare och turister, men även många ”lokalbor”.

Hur kom det sig att ni ville driva Träslottet?

–Det var egentligen lite av en slump. Jag har under många år bott i Stockholm och jobbat inom turismnäringen. Eftersom jag kommer från Hälsingland och vi har ett torp vid Galven, så besökte även vi Träslottet när vi var ”hemma”. Som besökare hade jag mycket idéer på vad som kunde utvecklas, vilket jag också påtalade, det gjorde att vi fick frågan om att driva caféet. Innan vi köpte det 2020, var det Perssons stiftelsen som via en arrendator drev Träslottet.
–När vi förstod att risken för att Träslottet skulle stängas, bestämde vi oss för att satsa. Jag såg ett fantastiskt ställe, med stor potential berättar Birgitta.
–Vi började 2019 med att driva sommarcafé tillsammans med sonen Fredrik, för att i mars 2020 köpa stället. Exakt när pandemin slog till. Det har varit tuffa år och att bara driva café på sommaren skulle aldrig gå
runt, så vi behövde se över hela flödet.

Vi firar 60 år i år!

Hans-Andersgården, en stolt Hälsingegård med byggnader från senare
delen av sjuttonhundratalet och framåt ägdes av dåvarande Arbrå kommun som fick ärva av makarna Persson. Det var Willy Maria Lundberg
som utvecklade Träslottet till att bli ett av Hälsinglands största besöksmål sedan starten 1964. Träslottet har gjort sig känt som ”kvalitetshus” med unika utställningar, fantastisk trädgård, restaurang, café och en
rad evenemang varje sommar.
–Det var en inspirationskälla för konsumenter där de kunde se både gamla och nya bruksting av god kvalitet berättar Birgitta. Någonting Willy Maria var väldigt tidigt ute med och som ligger helt rätt i tiden nu, som vi fortsätter att bygga vidare på. Vi satsar på väldesignade produkter av
god kvalitet säger Birgitta.

Träslottet i Arbrå sommar med röd byggnad och staket

Bild från gården, Träslottet i Arbrå

Vad är på gång hos er?

–Just nu kör vi ”torsdagsluncher”. Ett sätt för oss att hålla nere matsvinnet samt kunna hålla ett bra pris till våra kunder är att luncherna förbokas. De har hittills varit populära och lockat ca 60-70 personer per lunch. Vi kommer att öppna upp helger för bokningar men även dropin, och från
6 juni-20 augusti kommer vi att ha öppet varje dag. Turistinformationen kommer att flytta in till huvudbyggnaden, och ”härbret” byggs om för att bli ett hus som ska hyras ut med självhushåll, som håller öppet under
maj-oktober.
Vi kommer att arrangera ”4th of July” firande, Clownen Manne kommer på besök den 6 juli, och vi hoppas även kunna öppna upp bagarstugan lite grann under juli. Hälsingehambon kommer att vara här, då kommer vi att öppna upp fler lunchserveringsställen.

Nytt för företagare!

Vi kommer att anordna ”sommarfest” för företagare. Tanken är att företagen kan boka ”sin lilla del” med eget bord i små oaser uppe i trädgården, alla har sin egen lilla fest i festen kan man säga.
Vi planerar 2–3 stycken ”sommarfest-event” under maj-juni och räknar med att kunna få plats med cirka 100 personer per tillfälle.
–Det är ju viktigt att måna om sin personal och bygga teamkänsla och ha roligt tillsammans. Det här blir ett helt nytt koncept som jag ser mycket fram mot säger Birgitta.

Utbud

Vi har utökat med fler husbilsplatser, caféet uppe i trädgården har fått tillgång till el och vatten och hela ”Lisas hus” har gjorts om till boenden som idag innehåller fyra dubbelrum och gemensamt kök. Butikssortimentet är produkter från ett hantverkarkollektiv, familjen Sanna som har hantverksprodukter från Arbrå. Alltifrån små gulliga leksaksdjur, barnkläder, Madicken-klänningar och fårfällar till stickade strumpor och läderarbeten. Vi kommer att ha två hantverksbutiker, plus garnbutiken i Kronans hus, där vi även kommer att köra ”stick-retreat”. På sikt vill vi utöka butiksdelen ännu mer, och se till att få ladd-stolar på plats!

Träslottets Bed & Breakfast rum med blommig blå tapet och dubbelsäng

Träslottets Bed & Breakfast

B&B

–Många B&B-ägare kommer hit för inspiration berättar Birgitta. Det finns inget ”IKEA” här, allt är återbruk och noggrant utvalda detaljer. Det ska kännas som att komma hem till en gammal faster, fast modernt.

–Det är viktigt att vi är folkliga och att alla känner sig välkomna!
Det är Fredrik och Stefan som står för maten, och jag för Bed & Breakfast, avslutar Birgitta. Vi företagare behöver hjälps åt, att ”förpacka” varandra eller hänvisa till varandra.

Tips

Birgitta rundar av med ett tips till de som funderar på att starta/driva eget: Slarva inte med marknadsanalysen! Du måste ju veta att det finns köpare av dina produkter och tjänster.

Vi tackar för en trevlig intervju och önskar lycka till!

Företag: Varumärket Träslottet drivs av Öfvre Kråsen, Träslottet B&B.
Ägare: Birgitta & Stefan Ossmyr
Startade: tog över 2020, arrenderade 2019
Ort: Arbrå
Verksamhet: Hälsingegård med B&B, restaurang, café och gårdsbutik
Kontakt: info@traslottet.nu, Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Instagram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Intervjun som pdf Pdf, 218.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 maj 2024 kl. 13.56