Näthat i sociala medier allt vanligare bland unga

Näthat sker ofta på webben och i sociala medier men det är inte bara den som lagt ut den kränkande bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör också den som delar och sprider inlägget vidare.

Näthat är ett samlingsbegrepp för när någon kränker, trakasserar eller utsätter någon annan person för hot via internet, till exempel i sociala medier.

Ett brott att publicera och att dela vidare

Det förekommer att kränkande inlägg, bilder på nakna eller lättklädda ungdomar sprids på till exempel Snapchat och det kan vara bilder på ungdomar som bor i den egna hemkommunen.

Bilderna kan snabbt få stor spridning då de delas av många användare. Bilderna kan ha kommit i omlopp på olika sätt och ofta ligger någon form av brott bakom.

Att bilderna sprids skapar ett stort obehag för personen som syns på bilden och det kan få stora konsekvenser för den drabbade.

Om någon sprider eller visar allvarligt kränkande bilder eller filmer på någon annan, eller sprider ett rykte, kan det vara ett brott som kallas förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte. Att dela bilder eller film vidare kan även i vissa fall handla om barnpornografibrott.

Prata gärna med ditt barn om att näthat kan vara brottsligt

  • Om man skriver något kränkande om en person kan det vara förtal eftersom det är något man skriver för att få andra att tycka illa om någon.
  • Om man delar känsliga bilder eller videos på någon annan, till exempel nakenbilder eller bilder på någon i en utsatt situation, kan det vara ett brott.
  • Det kan vara ett brott att dela bilder eller andra uppgifter om någons sexualitet, hälsa eller sjukdomar eller om att någon har utsatts för ett brott. Det är brottsligt att dela exempelvis bilder från olyckor, filmer där någon misshandlas och bilder där personen har sex.
  • Om man fotar någon i duschen kan det vara kränkande fotografering. Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Delar man bilden kan det vara ett brott.
  • Om man skriver något hotfullt till någon som tror att det är allvarligt menat, blir rädd och polisanmäler kan det vara ett olaga hot.

Att hjälpa och polisanmäla

Om du som vuxen får kännedom om att ditt barn eller någon annan har drabbats av näthat eller kränkningar så finns det flera saker du kan göra. Läs mer via länkarna nedan.

Relaterad information

Näthat – skydda dig (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Näthat – utsatt (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nakenbilder - ta, ha och dela (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vad är olagligt på nätet (friends.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Illa behandlad på nätet (umo.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 13.01