Tiden inne för statliga jobb till Bollnäs

När staten ena dagen säger att hela landet ska leva och den andra dagen fortsätter att placera nya myndigheter i storstäderna, ja, då brister logiken.

Nu senast är det Utbetalningsmyndigheten som hamnar i Stockholm, samtidigt som ett samlat Gävleborgs län under flera år har skapat ypperliga förutsättningar för statliga etableringar.

Det är dags nu – tiden är inne för statliga jobb till Bollnäs, i centrala Sverige och Gävleborg.

Gävleborgskommunerna, Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg har i flera år tillsammans drivit på för en etablering av statliga arbetstillfällen till länet och Bollnäs, med inriktning på stabil kompetensförsörjning för näringsliv och offentliga verksamheter. Här i Bollnäs, med centralt läge i Sverige och i länet, är förberedelserna gjorda för moderna, flexibla och hållbara lokaler. Dessa kommer att möjliggöra för 1 200 personer att arbeta med närhet till både hemmet och övriga världen. De allra flesta av dem kommer dessutom kunna ta sig till och från arbetet med kollektivtrafik, utan byte av kollektivtrafikslag.

Vi hade hopp om att den nya Utbetalningsmyndigheten skulle placeras här – i stället hamnar den i storstan. Utöver att det nog får sägas vara ett fantasilöst val att placera myndigheten i Stockholm och fina Hammarby sjöstad, så missar regeringen ett givet tillfälle att leva upp till rekommendationerna från den parlamentariska landsbygdskommittén. När en ny myndighet inrättas, ska en lokalisering utanför storstadskommunerna vara förstahandsalternativet, samt att staten som arbetsgivare måste ta ett större roll för landsbygdernas utveckling (SOU, 2017:1).

I Gävleborg tar vi vårt ansvar. Vi rustar oss för de krav som en ny statlig etablering kräver. Flera av kommunerna i länet har ökat sin planberedskap och underlättat bostadsbebyggelse, samt gjort omfattande satsningar på ökad kollektivtrafik. I Bollnäs underlättar vi också på andra sätt för att göra det möjligt för fler människor att flytta till vår fina kommun, bland annat genom de nya tomter som nyligen färdigställts i centralorten.

Statliga jobb till Bollnäs bidrar till en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder och här finns en historisk möjlighet att skapa ett starkare samhällskontrakt. En förstärkt arbetsmarknad i Gävleborg innebär också att hela regionen utvecklas och stimuleras - länets dynamik stärks, samtidigt som avståndet mellan storstad och landsbygd minskar.

Nu blir det inte Utbetalningsmyndigheten som hamnar hos oss, men vi förväntar oss att regeringen tar hela landet på allvar. Se nu till att nästa etablering sker i Bollnäs – centralt i vårt fantastiska Sverige, Gävleborg och Hälsingland!

Abdullahi Cadaani (S)
Kommunstyrelsens ordförande, Bollnäs kommun

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 12.55