Unikt upplägg för friluftsdag i Arbrå

120 elever från årskurs 6-9 från Vallsta skola och Arbrå skola upplevde förra veckan en unik friluftsdag i Acktjärbo och Galven.

– Det här var en fantastisk dag, sa en av lärarna. Några av niorna som vi inte trodde skulle komma är både här och har deltagit på alla aktiviteter. Superbra ordnat och något för alla elever att ta del av!

Personer som springer ut i en sjö så att vattnet stänker.

Friluftsdagen var uppdelad i två delar

I Acktjärbo fick eleverna höra spännande historier om livet på fäboden och det som har utspelat sig i hälsingeskogarna. Eleverna fick höra både historia och sägner genom en spännande gestaltning för eleverna där troll dök upp i skogen och vittror jagades ut ur stugorna.

En person utklädd till ett troll.

Därefter vandrade eleverna fem kilometer utefter Hälsingeleden. På vägen bjöd Friluftsfrämjandet i Arbrå på nybakta bullar och saft och ute på ett hygge med fantastisk utsikt gav Vallsta SK praktiska orienteringstips och övningar. Väl framme vid Galvenbadet, där de fick uppleva dåtidens mobiltelefoni i skogen; kulning som gav klang tillsammans med göken och övrigt vårfågelkvitter.

Personer som vandrar på ett hygge.

Fyra stationer vid Galvenbadet

Bollnäs Bågskytteklubb instruerade i Action Archery som kan liknas vid ett lagspel med båge där likheter med paintball finns. Ute på vattnet fick alla testa att paddla kanot, kajak och SUP (stand up paddleboard). Längre bort på stranden guidade Sjölyftet och kommunens limnolog den ädla konsten att fiska med metspö men även hur man hanterar en haspelrulle och flugspö. Och i glappet mellan övningarna kunde eleverna testa aktiviteter som Fritidsbanken hade med sig. Det var både cornhole, ladderball, slackline, kubb, badminton, styltor, brädspel och mycket annat.

Personer som utövar bågskytte.

– Det har flutit på väldigt bra hela dagen och vilket fantastiskt väder, sammanfattar Björn Lans som varit projektledare för dagen. Det känns roligt att få visa upp Hälsinglands storhet från sin bästa sida med fäbodvall, Hälsingeleden i skir vårgrönska och friskt badvatten mellan blånande berg. Och en stor eloge till föreningarna och alla personer som har ställt upp, de är så duktiga och proffsiga och ger den här dagen så många välslipade facetter!

Personer som paddlar kajak.

Arbråskolans elevråd och Skol-IF har involverats och skolans elever har gett idéer om friluftsdagens utformning.

Friluftsdagen har kunnat genomföras tack vare insatser från flera föreningar och projektbidrag från Tillväxtverket som möjliggjort Hållbar platsutveckling där det geografiska områdets två Unesco-utnämningar, Världsarvet Hälsingegårdar och Biosfärområde Voxnadalen ligger som grund.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 11.19