Trädgårdsodling – så undviker du att sprida invasiva arter

Jättebalsamin, jätteloka och signalkräfta är exempel på invasiva främmande arter som sprider sig snabbt i den svenska naturen. Tillsammans med en rad andra växter och djur är de ett ökande hot mot våra ekosystem och den biologiska mångfalden.

Invasiva främmande arter sprids av människor, oftast helt omedvetet när du ägnar sig åt din fritidssysselsättning. Hela 80 procent av Sveriges vuxna befolkning har ett fritidsintresse som gör att det kan vara bra att ha kunskap om invasiva arter. Tycker du till exempel om trädgårdsodling, jakt, sportfiske, båtliv eller friluftsliv är det viktigt att ha rätt kunskap.

Trädgårdsodling – så undviker du att sprida invasiva arter

Invasiva växter som ställer till bekymmer i naturen har oftast rymt från trädgårdar. Så för att motverka spridningen, är det viktig att först och främst ha koll på vad man planterar i den egna rabatten. Är du osäker på vilka arter som är invasiva och hur du bäst hanterar dem kolla på Naturvårdsverkets hemsida eller fråga i närmaste trädgårdshandel.

Vad gör du med ditt trädgårdsavfall?

Har du främmande invasiva växter i din trädgård? Då är det viktigt att du tar hand om ditt trädgårdsavfall på rätt sätt. Släng det inte i naturen, där växterna kan spridas och göra stor skada. Lägg i stället avfallet i plastsäckar och förslut noga. Din återvinningscentral vet hur och var du ska lämna det.

Hamnar invasiva växter i din kompost?

Lägger du invasiva växter i komposten? Snälla, gör inte det. Risken finns att de inte bryts ner, utan sprids när du använder kompostjorden. Små mängder växtavfall kan du lägga i hushållssoporna. Större mängder lägger du i plastsäckar som försluts noga och lämnas till din återvinningscentral.

Har du fripassagerare i din trädgårdsjord?

Invasiva växter åker gärna snålskjuts med jord som grävs upp, flyttas och används på nya platser. Därför gäller det att se upp så att du själv eller någon du anlitar inte sprider rötter, växtdelar och frön från invasiva arter.

Vilka växter ger du bort?

Vill du hjälpa till att rädda den biologiska mångfalden? Ett enkelt sätt är att undvika främmande invasiva växter. Köp inga och ge absolut inte bort dem om du skulle råka ha dem i din trädgård. Då minskar du risken för att de ska komma ut i naturen och tränga undan inhemska arter.

Mer information

Naturvårdsverkets information om hur du ska hantera ditt trädgårdsavfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
BORABS information om hur du hanterar invasiva växter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rapportera in invasiva främmande arter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Naturvårdsverkets film: Släng aldrig invasiva arter i naturen eller på komposten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 11.19