Invigning av utställningen Bollnäsbarnen

Lördag 1 juli öppnar den nya historiska basutställningen Bollnäsbarnen i Bollnäs museum. Det är en utställning som utgår från tiden kring sekelskiftet 1900 i Bollnässtaden.

”Vi har valt att behålla modellen som visar Bollnäs år 1900 och huskropparna från den tidigare utställningen och byggt vidare på den gestaltningen”, berättar museipedagog Ida Gerdemark.

Utställningen handlar om tre barn från olika samhällsklasser. Syftet är att ge en bild av hur det var att leva som barn i Bollnäs för över 100 år sedan och genom det bidra med reflektion över sin samtid och framtid. Det blir ett sätt att lyfta fram och sätta fokus på en målgrupp som varit underordnad genom historien.

Anpassad för barn

Utställningen är även anpassad för barn, vilket är en satsning i linje med barnkonventionen. Besökaren kommer att kunna vara delaktig, lösa olika uppdrag och uppleva sekelskiftet 1900 med sina sinnen.


”Det är en interaktiv utställning, där barnen får smaka karameller, lösa uppdrag, titta på film, lyssna på sekelskiftet och genom det resa tillbaka i tiden. Vi hoppas att den ska vara rolig för hela familjen att besöka!”, säger Ida Gerdemark.

Vernissage på konsthallen

Bollnäsbarnen invigs på lördag 1 juli kl. 13 med bland annat invigningstal av kulturchef Helén Blomqvist. Samma dag är det även vernissage för minnesutställningen: Dellkrantz, Gunnarsson och Nordén, i konsthallen. Tre stora konstnärskap som hade Bollnäs kommun som bas: Connie Dellkrantz, Gunni Nordén och Kickan Malander-Gunnarsson.

Släkt & Bygd har öppet för drop-in forskning under dagen och Lilla Gästgivars står redo för lek, pyssel och spel utanför museet.

Mer roligt hittar du i evenemanget - Sommarkul på Bollnäs museum och konsthall

Varmt välkomna till en rolig sommardag för hela familjen på Bollnäs museum och konsthall i Kulturkvarteret!

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 11.14