Bollnäs Skräpplockardagar 2023

Under april och maj deltog Bollnäs kommun i Håll Sverige Rents årliga kampanj Skräpplockardagarna, där barn och ungdomar går ut och plockar skräp tillsammans. I år var det drygt 2800 personer i Bollnäs kommun som var ute och plockade skräp.

Skräpplockning är en utmärkt aktivitet året om, som förutom att den bidrar till en mer skräpfri miljö också är en praktisk övning som kopplar till Lärande för hållbar utveckling. Håll Sverige rent - hsr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skräpplockning som pedagogisk aktivitet

Deltagit i skräpplockardagarna har bland annat Kaplangårdens- och Granbergs förskola gjort.

Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent efter andra som skräpar ner i vår natur och miljö, utan att barnen ska lära sig att inte skräpa ner själva. På hemsidan Håll Sverige rent så får vi massor av möjligheter och olika tips, nu får vi också tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp säger Rose-Marie Eismar, förskolelärare på Kaplangårdens förskola.

Planka med skräp på

Några som också har deltagit är brukare på Daglig Verksamhet, utegruppen vid Bolleberget.

Detta är något vi gör året runt, inte bara en vecka på våren. Vi är noga med att plocka skräp och skrot runt där vår arbetsplats är, mina grabbar (brukare) tycker att det är en viktig sak vi gör tillsammans med vårt övriga arbete. Du skulle bara veta vad vi hittat slängt på vårt arbetsområde säger Stefan Lindborg, habiliteringspersonal på Utegruppen.

plockar skräp

Tusen tack för allas engagemang! Tillsammans minskar vi nedskräpningen och får en renare och tryggare miljö runt omkring oss.

Om kampanjen

Håll Sverige Rent har genomfört kampanjen sedan 2004. I år har 700 635 deltagare över hela landet plockat och pratat och lärt sig om skräp. Kampen mot skräpet består till stor del av att påverka normer och mänskligt beteende. Det börjar med utbildning. Det går fortfarande att ta del av utbildningsmaterial på deras hemsida.

Skräpplockardagarna - hsr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 11.09