Var med och bidra - på lördag plockar vi skräp tillsammans!

På lördag, den 16 september är det hela Sveriges stora skräpplockardag. Ta med vänner, familj, grannar och bekanta och gå ut i naturen och plocka skräp. Tillsammans kan vi stoppa skräpet från att skada djur och vår fina natur.

Nedskräpningens påverkan på naturen

Fimpen är det vanligaste skräpet, därefter kommet snuset. Mycket av det andra skräpet kommer från sådant vi äter och dricker när vi är på språng. Håll Sverige Rent har uppskattat att Sveriges kommuner lägger över två miljarder kronor om året på att städa upp skräp. Forskning har visat att områden med mycket skräp tenderar att leda till en ökad nedskräpning då människor påverkas av hur andra gör. Nedskräpade områden kan också upplevas som mer socialt utsatta och otrygga. Att inte skräpa ner bidrar till positiva effekter för både djur, natur och samhällen.

Plocka skräp – på egen hand eller tillsammans med andra!

Det är enkelt att plocka skräp. Och det bästa är att du ser resultatet av din insats för miljön direkt. Allt du behöver göra är att:

  1. Ta med dig påse och handskar ut – använd gärna sådant du har hemma.
  2. Hitta en skräpig plats – kanske en plats du ofta vistas på som behöver lite extra kärlek.
  3. Plocka det skräp du ser – men se upp för exempelvis trasigt glas eller hundbajs.
  4. Släng skräpet du samlat in – gärna på en återvinningstation, men närmaste papperskorg går också bra.

Bjud in vänner, familj och grannar att vara med – det är roligare att plocka tillsammans!

Skräpplockning som pedagogisk aktivitet

Varje vår under skräpplockardagarna uppmärksammar många av Bollnäs kommuns förskolor och skolor skräpets betydelse i miljön. De bidrar både till mer skräpfria miljöer, men är också ett lärande för hållbar utveckling och att det är fel att skräpa ner. Att plocka skräp bidrar till någonting konkret där alla kan vara med och känna sig delaktiga.

Om skräpplockardagen

Två gånger om året arrangeras nationella skräpplockardagar av Håll Sverige Rent Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en ideell obunden stiftelse som arbetar med att få fler människor att inte skräpa ner. Bollnäs kommun är medlemsorganisation till Håll Sverige Rent.


Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 10.45