Att pendla är inte bara ett resesätt

Det är inte alltid lätt att få ihop livspusslet med tider, skola, arbete, familj och fritid och samtidigt bidra till att minska sitt klimatavtryck. Genom att göra en liten förändring, till exempel genom att åka buss till och från jobbet istället för att ta bilen, kan du minska ditt klimatavtryck. Inspireras av två personer som befinner sig i olika delar av livet som båda reser hållbart.

Att pendla med buss - inte bara ett resesätt

Johanna är 17 år och bor i närheten av Långhed utanför Alfta. Måndag till fredag tillbringar hon på Hälsingegymnasiet i Bollnäs där hon studerar sista året på ekonomiprogrammet. Bussförbindelserna mellan kommungränserna har möjliggjort att Johanna kan studera på det gymnasium hon vill.

Jag har fått ett busskort av Ovanåkers kommun som räcker både inom Ovanåkers och i Bollnäs kommun. Det får alla ungdomar i kommunen och det räcker tills man fyller 19,tror jag säger Johanna.

Johanna har 26 km till skolan och själva restiden tar 45 min. Johanna har AM-körkort för mopedbil som hon använder för att åka från sitt hem till busshållplatsen.

Jag åker min mopedbil till busshållplatsen inne i Alfta, där finns en bra parkering i anslutning till hållplatsen. Sen tar jag bussen till Bollnäs.

Att åka buss är inte bara ett sätt att ta sig från hemmet till skolan utan fungerar även som en mötesplats för de många ungdomar som pendlar till skolan.

Det jag föredrar med att pendla är att jag får tid att prata med mina kompisar, de som också åker buss.

 

Att pendla och få ihop livspusslet

Johan är 52 år och bor i Valbo utanför Gävle tillsammans med sin fru och två yngre barn. Johan jobbar på Bollnäs kommun som planarkitekt. Att kunna arbeta på tåget har möjliggjort att Johan kan pendla 10 mil, enkel väg till arbetet i Bollnäs.

Resan från hemmet i Valbo till Bollnäs tar cirka 1 timme och 40 minuter. Att kunna arbeta hemma och ha en flexible arbetsplats underlättar för att få ihop livspusslet.

Det som gör att jag kan pendla är att min fru kan lämna barnen på förskola och skola de dagar jag jobbar i Bollnäs samt att jag kan jobba på tåget och att den tiden räknas in i min arbetstid. Andra saker som är viktiga är att jag kan jobba hemma en viss del av tiden, men också att det är smidigt att kunna byta mellan buss och tåg. Att jag kan resa inom samma län underlättar.

Johan har tillgång till bil men väljer att åka buss från hemmet till centralstationen för att sedan byta till tåg mot Bollnäs.

Från hemmet i Valbo till Gävle centralstation åker jag buss. Där byter jag till tåg mot Bollnäs. Jag tycker det är skönt att ha egen tid. Jag brukar använda tiden till att lyssna på musik eller någon podd. Ibland tar jag det bara lugnt. Vid resan hem från jobbet, arbetar jag på tåget.


Bollnäs kommun - en del av europeiska mobilitetsveckan

Europeiska mobilitetsveckan är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Kommuner planera och utforma egna aktiviteter som exempelvis kan handla om kollektivtrafik, gång och cykel, resfria möten, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva tätorter.

Läs mer på trafikverkets webbplatsLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. eller på den officiella hemsidan för European mobility weekLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats..

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 10.40