Minoritetsveckan i Gävleborg

Minoritetsveckan 2-8 oktober är en länsövergripande vecka för att synliggöra Sveriges nationella minoriteters rättigheter och kultur samt nationella minoritetsspråk.

Minoritetsveckan i Gävleborg 2023 är ett samarrangemang mellan Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, länets kommuner, organisationer och civilsamhället.

Veckan syftar till att lyfta och öka kunskapen om samtliga av Sveriges fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk. Läs mer om minoritetveckan i Gävleborg (regiongavleborg.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Veckans program för Bollnäs

Teaterföreställningen KATITZI = MOD

Tisdag 3 oktober kl. 11.00–12.00
Peter Stormaresalen, Kulturhuset Bollnäs

Med utgångspunkt i Katarina Taikons självbiografiska barnböcker om Katitzi blir det samtal kring nationella minoriteter, romsk historia och mänskliga rättigheter. Pedagog Cecilia Olsson och Jesper Nilsson tar upp frågor som fördomar, rättigheter och utanförskap utifrån ett historiskt perspektiv.
Arrangör: Hälsinglands Museum och Bollnäs Kommun.

Ung och rom idag

Tisdag 3 oktober kl. 19.00–20.30
Bollnäs bibliotek

Hur är det att vara ung och rom idag? Ramadan, Vanessa och Elin delar med sig av sina erfarenheter under ett panelsamtal. Alla har medverkat i utställningen ”Bortom stereotyperna – Röster från romer och resande idag”, som visats i september på Bollnäs bibliotek. Abedin Denaj från Gävleborgs romska internationella förening är samtalsledare. Ställ gärna egna frågor! Fri entré.

Filmvisning - Sameblod

Torsdag 5 oktober kl. 19.00–20.50
Stora scenen, Kulturhuset Bollnäs

Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång.

Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala - men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

"Sameblod" vann fyra guldbaggar under 2018 års Guldbaggegala för Bästa kvinnliga huvudroll - Lene Cecilia Sparrok, Bästa manus - Amanda Kernell, Bästa klipp - Anders Skov samt Guldbaggens publikpris.
Skådespelare: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok och Maj-Doris Rimpi.
Åldersgräns: Från 11 år.
Fri entré!

Möte i slöjd

Fredag 6 oktober kl. 14.00–16.00
Ateljén Bollnäs Museum och konsthall

Våra pedagoger Ulrika Törnros och Johanna Woxberg bjuder in barn från 10 år med föräldrar eller mor- och farföräldrar till en eftermiddag i skapandets tecken. Tillsammans knåpar vi ihop en takkrona med inspiration från det finska traditionella hantverket himmeli. Med slöjdens hjälp bygger vi broar mellan generationer och mellan folk!
Fri entré. Arrangör: Bollnäs kommun

Hela programmet för Gävleborgs län

Se hela programmet för minoritetveckan i Gävleborg 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Sverige finns fem erkända nationella minoriteter

  • urfolket samer
  • judar
  • tornedalingar
  • sverigefinnar
  • romer.

I Sverige tillämpas principen om självidentifikation för att avgöra vilka som ingår i en nationell minoritet. Enligt den svenska minoritetspolitiken betyder det att det är individen själv som avgör om hen vill ingå i en (eller flera) nationella minoritetsgrupper eller inte.

Sverige har även fem erkända nationella minoritetsspråk:

  • jiddisch
  • romani chib
  • samiska
  • finska
  • meänkieli.

Samtliga varieteter till de erkända nationella minoritetsspråken ska även de ges möjlighet att utvecklas och bevaras.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 10.39