Kilaforselever fördjupar sig i Hårgasägnen med författarbesök

Tisdag den 19:e september låg dimman tät på Hårgaberget. Till tonerna av Hårgalåten, framförd av riksspelmannen Lasse Bertilsson på fiol, anlände elever i årskurs 6-9 från Kilafors skola till Ol-Nils, Hanebo hembygdsgård. Där bjöd hembygdsföreningen på fika och eleverna fick möta författaren Linda Johansson (fd Åkerström) som bland annat skrivit boken Dödsdansen som eleverna läst.

Det är roligt att Linda har valt att skriva om Hårgasägnen så att den slår rot även i nya generationer. Böcker inom genren urban fantasy efterfrågas av många ungdomar säger Josefine Tysklind, skolbibliotekarie.

Eleverna hade förberett frågor till författaren som berättade mer om sina böcker. Linda Johansson är uppväxt i Gästrikland och är författare och journalist. I sina böcker utforskar hon det som är både skrämmande och lockande med sägner i vår svenska folktro.

Hårgasägnen har fascinerat och berättats av så många, lockat en efter en att med en rysning berätta den vidare, igen och igen säger Linda Johansson.

Dödsdansen – en bok som väcker frågor från eleverna

”Det som börjar som ett vanligt firande på bryggan, urartar till ett oförklarligt kaos när en gåtfull fiolspelare trollbinder alla ungdomar i en oavbruten dans. När tystnaden väl sänker sig över platsen har tjugo ungdomar spårlöst försvunnit i den ljumma natten. Och det har hänt förut. I en annan tid, på en annan plats.”

Så inleds Dödsdansen, den första boken i Linda Johanssons fantasytrilogi baserad på Hårgasägnen - där djävulen spelar tills ungdomarna dansar ihjäl sig. I boken händer det igen. Polisen och Missing People kopplas in, men ungdomarna går inte att hitta.

En elev undrade om någon av karaktärerna i boken finns på riktigt. Linda svarade att Sean-Werner, en viktig nyckelkaraktär, är inspirerad av den lokala profilen Brandmannen som hon läst om i Åke Mokvist bok De ovanliga. Hon ville ha en karaktär från den andra världen som gömde sig i vår värld, inte bara geografiskt utan även fysiskt – och då passade en brandhjälm perfekt.

Någon undrade hur Linda tänkt kring huvudkaraktärerna Heddy och Arve och deras relation. Linda svarade att hon ville ha en kärlekshistoria, men inte en där "en svag tjej möter farlig kille". Läsaren kan först luras till att tro att det är så men ju mer man läser så inser man att Heddy är minst lika farlig.

Linda avslutade med orden:

Hårgaberget står kvar där det alltid har stått. Väntar. Avvaktar. Viskar om toner som vindlar genom natten och slingrar sig in bland träden upp mot toppen, och om skuggor som fortfarande dansar.

Författarbesöket arrangerades av skolbibliotekarierna Josefine Tysklind och Anette Widenberg Helgesson och finansierades med statsbidraget Skapande skola från Kulturrådet.

Jag hoppas att projekt som det här ger eleverna en positiv bild av böcker och ökar förhoppningsvis deras läsmotivation säger Anette Widenberg Helgesson, skolbibliotekarie.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 10.39