Inspirerande författarbesök för 600 mellanstadielever

Under två veckor i oktober har 600 elever i mellanstadiet på Bollnäs kommuns grundskolor fått besök av författaren Camilla Lagerqvist.

Camilla har skrivit ett 30-tal barn- och ungdomsromaner, ofta med historisk koppling. Under besöken har eleverna fått göra skrivövningar och författaren har berättat spännande historier om bakgrunden till sina böcker.

Inför författarbesöket har eleverna läst och arbetat med boken Uppdraget som utspelar sig i Sverige under andra världskriget.

Flera av mina böcker handlar om barn i krig eller andra svåra situationer. Det pratas mycket på nyheterna om krig i olika delar av världen och det kan vara svårt för barn att sålla i nyhetsflödet. Jag tror att det är enklare för barn att ta till sig berättelser om krig genom att läsa om enskilda livsöden. Jag vill att barn och unga som läser mina böcker ska få lära sig om historiska händelser och samtidigt få en större förståelse för människor i utsatta situationer och krig i nutid säger Camilla Lagerqvist.

Inför besöket fick eleverna förbereda frågor om boken. Eleverna hade även frågor om hur det är att arbeta som författare och hur man gör research. Camilla, som är journalist i grunden, berättade om hur researcharbetet inför hennes böcker har gått till. Hur hon bland annat har arbetat med att intervjua människor som varit med om olika historiska händelser.

Tanken med författarbesöken har varit att öka elevernas läsintresse och samtidigt låta eleverna få ta del av historiska händelser via skönlitterära berättelser säger Anette Widenberg Helgesson, skolbibliotekarie.

Under besöket utmanades eleverna med en skrivövning där de skulle beskriva en känsla utan att nämna den vid namn. Eleverna fick skriva och sedan läsa upp sina texter. Klasskamraterna fick gissa vilken känsla som beskrevs.

Idag är det mycket som går snabbt för barn och unga, det är korta klipp i sociala medier och fort vidare till nästa. Ibland kan det också behöva gå långsamt så det var toppen att eleverna fick öva på att tänka till och arbeta med gestaltning, att bygga upp en stämning. Det har varit roligt att höra elevernas gestaltande texter säger Josefine Tysklind, skolbibliotekarie.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 oktober 2023 kl. 14.17