Upptäck Berättarskogen längs Hälsingeleden!

Just nu spirar det av spännande nyheter längs Hälsingeleden. Du kanske har sett de nya Hälsingeledskryssen på stan och portalen på Långnäs som välkomnar dig till naturens guldgruva?

De leder dig inte bara till fantastisk natur, utan också till en förtrollande upplevelse – Berättarskogen!

Vad är Berättarskogen?

Berättarskogen är ett nytt spännande koncept som knyter samman kulturen och friluftslivet med naturen längs Hälsingeleden. Här möts kultur och natur i en magisk symbios där allt kan hända och det är precis det som gör Hälsingeleden så unik just nu.

- Hälsingeskogarna och Hälsingeleden ligger mig och många nära hjärtat. Vi jobbar med att utveckla möjligheterna för människor att hitta ut till skogen. Jag är väldigt glad över att fler krafter vill utveckla Hälsingeleden, säger Niclas Bärj på fritidsenheten, Bollnäs kommun.

Vilse bland väsen

Sommaren 2024 kommer en musikalisk teater spelas i Acktjärboskogarna, i Arbrå. Föreställningen blir startskottet för Berättarskogen.

- Det blir en upplevelse du inte vill missa! säger Jessica Engberg, samordnare för Berättarskogen.

Föreställningen kallas "Vilse bland väsen". Här får du möta berättelsens kraft som knyter samman nutid med dåtid, kultur med natur och människor med varandra. Du bjuds in i den mytiska hälsingeskogens värld som finns parallellt med vår vardag.

Följ med storstadsfamiljen Bengtsson när de rullar in med husvagnen i Hälsingeskogarna en somrig dag. Familjen återvänder till mamma Kittys barndomshistorier och upplever skogen som aldrig förr.
Här väntas möten med våra mörkaste historier, där skrönor och sanningar blandas om vartannat. Ett äventyr där berättandet tar plats och vår uppfattning av vad som är verkligt sätts på prov.

Berättelser från trakten

Föreställningen baseras på "Kom och berätta-kvällar" som arrangerades i våras, då vi samlade in berättelser från trakten. Med hjälp av forskarföreningen Släkt och bygd har vi grävt fram spännande nedslag i vår historia. Thomas Lotström, estetiska gymnasieprogrammet och kulturskolan har också bidragit med inspiration till insamlandet.

Få landskap har en sådan inbiten folktro och spännande kulturhistoria som Hälsingland. Än idag viskas det om tomtar på gårdarna och bakom varje träd finns möjligheten att ett troll spanar på dig under din promenad. Historiska händelser bäddas in i ett lager av folktro i en föreställning om vad som skiljer verklig historia från berättelser.

- Vi knyter an till vår rika berättar- och musiktradition inspirerar till att ta del av den kultur och natur vi har nära inpå husknuten. Flera spännande upplevelser väntar och ny energi till Hälsingeleden, säger Helén Berggren, Kulturchef i Bollnäs kommun.

Läs mer och boka biljetter till Berättarskogens Vilse bland väsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 februari 2024 kl. 14.03