Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.

Bollnäs kommun har tagit ett banbrytande beslut genom att hyra ljus som tjänst i stället för att köpa armaturer.

På tisdagen den 10 april presenterades funktionsupphandlingen som resulterat i en ny innovativ lösning. Det innebär att först och främst förskolor och skolor i Bollnäs kommun får en ny leverantör av ljus. Ljus som hyrs och anpassas efter deras behov.

Sökandet efter en bra lösning för belysning tog fart när Bollnäs kommun skulle byta energikrävande och ålderstigna lysrörsarmatur som finns på skolorna idag. Armatur med energisnål ledbelysning började installeras men elever och personal var inte helt nöjda med ljuset.

- Ljuset i lokaler är en viktig aspekt för att barnen och personal i skolan och förskolan ska må bra och prestera på topp. Vi tycker att brukarna ska få vara med och bestämma vad som är bra ljus och i och med det här avtalet kan de göra det, säger Johan Larsson, projektledare på Bollnäs kommun.

Bollnäs kommun är banbrytande med sättet att genomföra funktionsupphandling!

- Jag skulle vilja säga att Bollnäs kommun är den modigaste kommunen i Sverige som vill satsa på denna typ av tjänst. Detta innebär att vi kan förändra hur en organisation tänker och hur man på ett lättare sätt kan driva innovationer i en offentlig sektor, säger Joel Smedberg, grundare och ägare av Två punkt ett.

- Avtalet, som går ut på att vi hyr ljus som tjänst, gör att vi slipper låsa fast oss vid en typ av belysning i tider då utvecklingen inom ledbelysning går snabbt och fortsätter att utvecklas. Leverantören anpassar och byter ut ljuset utifrån de behov som finns. Det här är banbrytande! Dessutom sparar vi både tid och pengar och får samtidigt det senaste och utifrån brukarnas behov det ljus som passar bäst, säger Johan Larsson, projektledare på Bollnäs kommun.

Intresset i lokalmedia

Både SVT och HelaHälsingland var på plats igår för att göra reportage:

HelaHälsingland 
SVT Gävleborg (artikel)
SVT Gävleborg (TV-inslag) 9 minuter in i programmet

Stort intresse nationellt
Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi, Svenskt näringsliv, Silf (Sveriges Inköps- och Logistikförbund) och diverse upphandlingstidningar har visat ett stort intresse för den här upphandlingen. Intresset är även stort bland andra kommuner som upptäckt alla fördelar med den här typen av upphandling.

Bollnäs ligger i framkant!


Bakgrund

Den 10 april klockan 08:30-09:30 i Stadshuset presenterades genomförandet av funktionsupphandlingen Ljus samt företaget som vann upphandlingen för barn- och utbildningsnämnden. Alla intresserade inbjöds att lyssna.

Presentationen av funktionsupphandlingen hölls av Region Gävleborgs projektledare Sigrid Petterssén för projektet ”Upphandlingsdriven Innovation för Regional Tillväxt” och forskare Anette Jonsäll samt leverantören av Ljus, företagaren och innovatören Joel Smedberg från Två punkt ett. PO Moberg, controller på Barn- och utbildningsförvaltningen och Johan Larsson projektledare på Tekniska förvaltningen, var på plats för att svara på frågor.