Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
Vaccinera dig mot covid-19! Drop in varje onsdag mellan 15:00-19:00,
Pingstkyrkan i Bollnäs
Samlad information
om Covid-19
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!

Att sommaren kommit innebär inte att pandemin försvunnit, den är i högsta grad närvarande. De som främst drabbas är den del av befolkningen som ännu inte fått sitt vaccin, främst ungdomar och deras föräldrar. Vi har alla ett ansvar att undvika det sker.

Smittspridningen i länet går inte längre nedåt utan tycks ha avstannat. Tyvärr så ser vi att kurvan för smittspridningen har vänt uppåt i Bollnäs kommun. Förra veckan fick 3,8% positivt svar för covid-19 medan siffran nu är uppe på 5,5% i egenprovtagningen. Det varma vädret, skolavslutningar, kalas och andra festligheter gör att vi gärna vill samlas i större grupper. Tänk på att vi fortfarande har restriktioner som gäller.

Vi måste alla ta vårt ansvar för att inte sprida smittan vidare genom att:

 • Fortsätta att hålla avstånd
 • Träffa bara personer i din närmaste krets
 • Undvik trängsel
 • Jobba hemifrån om du har möjlighet
 • Stanna hemma vid minsta symptom, även dom du bor med
 • Testa dig vid symptom

positivafall 11juni

Positiva provsvar de senaste 7 dagarna Bollnäs kommun (regiongavleborg.se)

Vaccinationsarbetet går framåt
I åldersgruppen över 65 år har 97% fått en dos och 40,6 % är nu helt färdigvaccinerade. I denna åldersgrupp kan man säga att det finns en flockimmunitet baserat på vaccinationsgrad. Av alla Gävleborgare över 18 år, har 60% fått en dos och 29 % är färdigvaccinerade. I gruppen utrikesfödda syns nu en viss ökning av vaccinerade. Bollnäs kommun tillsammans med regionen har i veckan startat upp en kampanj för att hjälpa personer som har svårt att boka tid för vaccination själv. Språkstödjare kommer hjälpa till med bokning av vaccin. Ett sätt att sänka tröskeln för personer som har svårt med språket. Utöver svenska kan personer som talar somaliska, arabiska, tigrinja, persiska och engelska ringa för att få hjälp med bokning.

Ytterligare grupp förväntas släppas på nästa vecka och innan midsommar förväntas resten av befolkningen som är 18 år och uppåt kunna boka tid för vaccination.

Kom ihåg att viruset inte tar semester. Tack för att du fortsätter hålla i!

Information från Bollnäs kommun samt kommunala bolag och förbundEn uppmaning till dig från biträdande kommunchef Bosse Wallbäcks

Den här veckans uppmaning är verkligen en utmaning. Samhället har delvis öppnat, sommaren har kommit och andelen smittade ligger på en jämfört med tidigare på en låg nivå och många tycks tro att Covid tagit semester. Inget kan ha mer fel!

Fyra av tio väntar fortfarande på sitt vaccin och där frodas tyvärr pandemin främst på grund av slarv. Många som fått vaccin slarvar, visserligen blir man antagligen inte allvarligt sjuk men man kan smittas och kan då smitta andra. Detsamma gäller många ungdomar, fest, avslutningar och aktiviteter som främjar smittspridning förekommer. Sammantaget har det på bara en vecka lett till ökad smittspridningen i kommunen. Lokala begränsningar kan bli aktuella om vi inte får hejd på ökningen. Men, fortsätter vi att anstränga oss kommer nästa öppningsfas om mindre än en månad.

5 personer är idag inlagda på sjukhus varav ingen på IVA, färre än förra veckan. Det här är en mycket allvarlig sjukdom, tänk på det, alltid!

Det ljusnar mer och mer, ju bättre vi sköter oss desto fortare går det:

 • Håll avstånd – alltid, Covid sprids främst som droppsmitta i närkontakt!
 • Arbeta hemma om du kan
 • Kan du inte arbeta hemifrån, undvik nära kontakter så långt som möjligt
 • Handla helst ensam!
 • Träffa bara de vi vanligtvis umgås med.
 • Stanna hemma om du är sjuk och ta ett covidtest, provkapaciteten är god
 • Undvik onödiga resor med tåg eller buss.
 • Tvätta händerna ofta och noga.

  Det gör fortfarande skillnad i all sin enkelhet!