En fartfylld Vasaloppsvecka på Ängslunda

Förra veckan var det full aktivitet på Ängslundas dagverksamhet. Då gick nämligen vasaloppsveckan av stapeln. Cirka 70 deltagare var med under veckan och deltog i olika lopp.

Veckan bestod bland annat av Tjejvasan, Stafettasan, Öppet spår, Nattvasan och det stora Vasaloppet. Samtliga dagar var deltagarna utrustade med nummerlapp och gåstavar (för de som hade möjlighet att använda sådana). Vinnaren/vinnarna möttes i mål med en krans av en Krans-Ulla (ej kulla då tävlingar gick i Arbrå).

Det bjöds såklart på blåbärssoppa och bulle utmed de olika sträckorna.

Under veckan hölls två lopp om dagen. Förmiddagsloppen bestod av deltagare från Dagverksamheten och på eftermiddagsloppen deltog även brukare från särskilt boende och övriga som bor i närheten som brukar vara med i de gemensamma aktiviteterna som anordnas på eftermiddagar.

En utklädd man, en man med krans och en kvinna med folkdräkt ler in mot kameran
Två kvinnor ler in i kameran 

Olika lopp, olika dagar

Varje veckodag hade ett tema.

På måndagen var det Tjejvasan då fick deltagarna både tävla i frågesport och snabbhet, efter vägen fanns såklart vätskekontroller.

På tisdagen var det Stafettvasan och deltagarna tävlade två och två med olika små tävlingar, som att kasta prick på tid.

På onsdagen var det stora Vasaloppet och deltagarna gick en längre bana både inomhus och utomhus. Deltagarna tävlade i både frågesport och snabbhet. Deltagarna fick även besök av Gustav Vasa (en utklädd Lasse Fältblad).

På torsdagen var det Öppet spår och med en annan bansträckning inomhus där deltagarna tävlade i frågesport och snabbhet.

På fredagen var det Nattvasan och korridorerna släcktes ner och deltagarna fick tävla med en pannlampa på sig.

Äldre kvinna ler in i kameran, har en nummerlapp och en krans runt halsen 
Tre personer ler och håller upp armarna

Rörelseglädje och gemenskap

Syftet med vasaloppsveckan är att motverka ensamhet, skapa glädje och gemenskap hos deltagarna. En viktig del i arbetet är också att främja rörelseglädjen genom att träna både balans, muskelstyrka och koordination medan de går med stavar. Det blir på så vis ett fallpreventivt arbete med syfte att deltagarna ska minska risken för fall i hemmet.

Tanken var även att uppmärksamma att Vasaloppet fyllde 100 år och att erbjuda de som tidigare åkt det riktiga Vasaloppet att få återuppleva känslan till viss del.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
2 maj 2024 kl. 07.57