Hur blev det med köttbullarna?

Under höstterminen testade vi att servera makaroner och köttbullar som en tredje maträtt varje dag på fyra skolor. Syftet var att få fler barn att äta sig mätta för att orka med skoldagen.

De skolor där maträtten erbjöds var Kilbergsskolan, Granbergsskolan, Kilafors skola och Arbrå skola. Nu under våren pågår en utvärdering av testet. Det vi kan berätta redan nu är att personalen i köken inte upplevt någon större belastning av att servera en tredje maträtt.

Eleverna på Kilbergsskolan och Granbergsskolan har serverats varma köttbullar och makaroner medan rätten, på grund av platsbrist, serverats kall i salladsbuffén på de andra skolorna. Personalens upplevelse är att matsvinnet ökat något på de skolor där maträtten serverades varm, men där har också fler ätit av maträtten. Personalen upplever ingen ökning av matsvinnet på de skolor där köttbullarna serverades kalla. Testet har medfört att kostnaden för skolluncherna har ökat något, men vi har i dagsläget inga exakta siffror.

Oron för att barnen bara skulle äta köttbullar och makaroner har inte varit befogad. Det var nyhetens behag i en eller två veckor, sedan återgick de flesta barn till att äta den vanliga varierade maten men med lite extra köttbullar på tallriken, säger Susanne Björklund, kostchef.

Maträtten har gjort mest nytta för de barn som inte har några specialkostintyg men som äter mycket lite eller ingenting alls av skolmaten. Från början åt de mest av köttbullarna men har med tiden vågat prova lite av de ordinarie rätterna. Bland de barn som vanligen äter allsidigt har portionerna ökat då de lagt några extra köttbullar på tallriken tillsammans med den vanliga maten, fortsätter Susanne.

På Kilbergsskolan märks det skillnad nu när testet är avslutat.

Vi har märkt att fler barn är hungriga efter lunchen. Personalen berättar att barn som tidigare valt köttbullar och makaroner varje dag nu äter betydligt sämre. Kökspersonalen som jag haft kontakt med tycker det är synd, de upplevde inga problem med att ha en till maträtt och de gör vad de kan för att barnen ska vara mätta. Så för vår del ser vi bara negativa konsekvenser att testet är avslutat, säger Helene Morin Hansson, rektor på Kilbergsskolan.

Initiativet kommer från ett medborgarförslag där en återkommande rätt i skolmatsalar föreslogs.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
19 mars 2024 kl. 11.03