Elever överraskades med berättarrazzia

I två veckor har berättarkompaniet Fabula Storytelling besökt skolor i Bollnäs kommun.

Fabula Storytelling Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har dels spelat den interaktiva berättarföreställningen Sagohjulet, dels knackat på klassrumsdörrar och överraskat eleverna med hemliga berättarrazzior. Eleverna, som är i lågstadieålder, har fått höra sagor och berättelser från hela världen.

Mats Rehnman är en professionell berättare som har byggt ett sagohjul med djurskulpturer i trä. Eleverna får under föreställningen turas om att snurra på sagohjulet. Mats berättar då en saga om det djur som hjulet stannar på. Sagorna kan handla om allt ifrån listiga björnar till arga leoparder. Spännande och roligt!, tyckte eleverna efteråt.

En berättarrazzia går till på följande sätt:
En lektion har börjar och allt är precis som vanligt. Plötsligt knackar det på dörren!
– Hej! Jag heter Peter och är berättare. Gillar ni bra historier? Vill ni höra en historia?
De förvånade eleverna svarar oftast med ett tvekande "ja".

När den första berättaren har gått kommer en till berättare och knackar på och då blir eleverna ännu mer förvånade!
Till sist kommer den första berättaren tillbaka med en avslutande berättelse och svarar på frågor.

– På skolgårdar och i korridorer ropar eleverna efter oss, säger Peter Hagberg, berättare från Fabula Storytelling. Vi vill höra fler berättelser! Kan ni komma hit igen?

– Muntligt berättande tränar barnens inre förmåga att skapa bilder och fantasi. De blir väldigt glada och överraskade när vi kommer. Det som är roligt är också att eleverna berättar vidare. En kille sa att hans bror hört berättelsen i går och berättat den för honom, säger Ida Junker, berättare på Fabula Storytelling

– Eleverna lär sig hur berättelser är byggda genom att leva sig in i de gamla folksagor, myter och fabler, säger Josefine Tysklind, skolbibliotekarie.

– Det är språktränande, eleverna får fråga om svåra ord och får synonymer och förklaringar. Det väcker medvetenhet om språket, Anette Helgesson, skolbibliotekarie.

Detta berättarprojekt är finansierat av statsbidraget Skapande skola från Kulturrådet.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
25 april 2024 kl. 15.33