Vad kan du om träd? Testa trädorientering!

Upptäck Bollnäs på ett helt nytt sätt genom trädorientering. Njut av Bollnäs natur och ta del av en lärorik upplevelse där du kan utforska stadens grönska.

Nu har du möjlighet att lära dig mer om de träd som finns i vår stad. Samtidigt som du får mer kunskap får du möjligheten att njuta av vår stad och dess natur. Varför inte orientera med familjen eller med en vän?

Lansering av Bollnäs trädorientering sker under Hållbarhetsveckans evenemang på Brotorget lördag 27 april.

Med trädorienteringen får du möjlighet att fördjupa dig i Bollnäs trädbestånd, lära dig mer om olika trädarter och deras betydelse i staden, säger Sofie Zetterlund, kommunekolog på Bollnäs kommun.

Hur går trädorienteringen till?

 1. Hämta kartan:
  Besök vår webbsida www.bollnas.se/tradorientering för att få tillgång till orienteringskartan. För dig som föredrar en papperskarta finns möjlighet att hämta upp en under eventet på Brotorget lördag 27 april. Kartor finns också, från och med måndag 29 april, att hämta i Stadshusets kundcenter eller på Bollnäs bibliotek.
 2. Ge dig ut:
  Leta upp träden med hjälp av kartan. På varje träd finns information om trädet, en kontroll och en QR-kod. Genom att skanna QR-koden med din mobil kommer du få tillgång till djupare information om varje träd och dess uppgift i staden.
 3. Orientera i din egen takt:
  Du kan delta i trädorienteringen i din egen takt och upptäcka de viktiga funktioner som träden har för stadens ekosystem och grönstruktur. Du har möjlighet att trädorientera hela sommaren.

Trädorienteringen är en del av Bollnäs kommuns arbete med att sprida kunskap om grönstrukturens och ekosystemtjänsternas* vikt i arbetet för ett hållbart samhälle, säger Louise Säfström, planarkitekt på Bollnäs kommun.

Anmäl saknad trädkontroll

Vid eventuella frågor eller om du upptäcker att en kontroll saknas, skicka ett mejl till samh.bygg@bollnas.se

Ekosystemtjänster är de fördelar vi människor får från naturen, det som gör att vi kan leva det liv vi gör och vill fortsätta kunna leva.

Ekosystemtjänster ger oss bland annat:

 • produktion av mat och energi
 • platser för rekreation
 • fördröjning och rening av vatten (minskar risker för översvämning, övergödning och föroreningar)
 • sänkning av värme och temperatur
 • skugga
 • mindre buller
 • många hälsofördelar som minskad stress, minskad risk för depression och snabbare tillfrisknande.

Hållbarhetsveckan - före detta Miljöveckan

Miljöveckan som arrangerades mellan 2021–2023 blir från och med i år en Hållbarhetsvecka. Veckan är fylld med aktiviteter kring social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Om Hållbarhetsveckan Bollnäs

Bollnäs kommuns arbete med hållbarhet

Vi tar vårt ansvar för nuvarande och kommande generationer och arbetar för att bygga ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle. Hållbarhetsarbetet utgår från Bollnäs kommuns vision och nio mål för hållbarhet.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 april 2024 kl. 13.28