Kulturkvarteret bjuder in till en händelserik vår

Bollnäs kommunvapen

Kulturkvarteret som inrymmer både Kulturhuset, bibliotek, museum och konsthall samt kulturskola släpper nu sitt vårprogram. Det är fyllt till bredden av både spännande, utvecklande och avkopplande upplevelser. Besökarna kommer få lära sig att bli självförsörjande, skapa egen konst och njuta av både nykomponerad trash-blues och en av Mikael Wiehes sista konserter.

- Självklart gör vi det utifrån rådande restriktioner. Det blir tydligare ju längre in i pandemin vi kommer att olika människor har olika inställning och olika förutsättningar till pandemin. Det har vi full respekt för och vi tänker inte tvinga hit någon. Den som känner sig trygg med de åtgärder vi vidtar är mer än välkommen, säger Kulturhuset producent Emil Westberg

Kulturhusets evenemang

På Kulturhusets scener erbjuds ett brett program för alla åldrar och smaker. Under februari arrangeras ett mindre antal konserter för max 70 personer med krav på vaccinationsbevis och avstånd mellan sällskapen.

Våren inleds med såväl nyskriven trash-blues med Bror Gunnar Jansson den 22 februari och ljuva jazztoner från Viktoria Tolstoy och hennes band.

I mars hoppas vi att restriktionerna ska lätta så att även de större evenemangen kan bli av. Då kommer "Så mycket bättre"-aktuella Moonica Mac, Maxida Märak och den tidlöse Mikael Wiehe, som under senare delen av våren ger sig ut på sin sista turné. För att nämna några.

Miljöveckan 2022

I mars är det dags för Bollnäs kommuns miljövecka och en av programpunkterna är ett författarbesök 21 mars, där David Jonstad kommer att berätta om sin nya bok ”Meningen med landet”.

- Det känns spännande att få bjuda på en så pass stor profil inom miljöfrågor som David Jonstad. I sin senaste bok beskriver han hur hans egen flytt ut på landet för att börja ett mer självförsörjande liv först leder till prestationstänkande och stress. Detta får honom att fundera över vad som är ett meningsfullt liv, säger Nina Holmqvist, programansvarig på Bollnäs bibliotek.

Vi får även besök av två lokala profiler. Therese Westlén kommer berätta om vilka grödor vi kan odla i Hälsingland när klimatet ändras och Bollnäs kommuns miljöstrateg Rasmus Ahlén kommer föreläsa om vilka konsekvenser som klimatförändringarna troligen får här i Bollnäs.

Familjelördagar

Vårens familjelördagar innefattar musik, film och dans och teman som till exempel rymden, Alice Tegnér och Astrid Lindgren. Vi har som vanligt stor hjälp av våra avtalsföreningar för att kunna erbjuda Bollnäs familjer ett högkvalitativt utbud.

Fyra av lördagarna kommer att knyta an till vårens stora barnutställning på Konsthallen: ”LasseMaja och Cirkusmysteriet”. Det händer även mycket annat som t.ex. deckargåtor, tipsrundor och ansiktsmålning.

Ny ateljé på museet

Vårens första utställning i Bollnäs konsthall är den Sandvikenbaserade duon [krig] bestående av Jon Perman och Karin Bäckström som öppnar sin utställning Mackapärium Performativa på lördag 29 januari. Den följs av barnutställningen om LasseMaja och precis innan sommaren intar kommunens skolungdomar konsthallen med den traditionsenliga utställningen Årsringar.

På museets övervåning arbetas det för fullt med att färdigställa en ny ateljé som bland annat ska kunna användas till workshops i samband med visningar av husets konstnärliga och historiska utställningar.

- Vi arbetar med att tillgängliggöra den museala verksamheten för nya målgrupper med fokus på barn och unga. Den nya ateljén är ett första spännande steg i den riktningen, säger Ida Gerdemark, ny museipedagog på Bollnäs museum och konsthall.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 juni 2023 kl. 10.26