Socialpsykiatrin mötte politiker

Flera personer som går utmed sjön Vågen i strålande sol.

Valet närmar sig och därför genomförde idag socialpsykiatrin i Bollnäs kommun en organiserad promenad runt sjön Vågen för att prata om politiska frågor med Bollnäs folkvalda kommunpolitiker.

Ett femtontal personer med psykisk ohälsa inom socialpsykiatrin promenerade och pratade med politikerna om vad som är viktigt för dem. De ställde egna frågor och hade frågor som de förberett innan. Exempelvis:

  • Vad är psykisk ohälsa för er?
  • Hur jobbar ni för att minska psykisk ohälsa i samhället?
  • Varför ska jag rösta på er?
Kalle Kallin

Kalle Kallin

- Jag är nöjd med svaren jag fick. Jag ställde helt egna frågor som jag fick bra svar på, sa Kalle Kallin som var en av deltagarna.

De politiska partierna som fanns representerade var Bollnäspartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Samtliga politiker svarade engagerat på frågorna och flera av dem fick gå flera varv för att hinna svara på alla. Alla som deltog bjöds på smörgås, dricka och godis.

- Ofta är personer med psykisk ohälsa i många avseenden en tyst, anonym grupp personer som sällan kommer till tals trots att vi dagligen pratar och hör i media om den ökande psykiska ohälsan. Den här promenaden är en aktivitet vi gör för att informera och minska stigmatiseringen i ämnet på olika vis. I höstas genomförde vi en dag med föreläsningar och samtal på kulturhuset i Bollnäs där personer inom socialpsykiatrin fick berätta om sig och sin situation. Några av dem vill gärna vara ambassadörer och följer med då vi informerar om verksamheterna inom socialpsykiatrin. Glädjande nog har fler och fler fattat intresse och vill vara med i den gruppen, säger Elin Brodén, psykosocialassistent inom socialpsykiatrin.

Promenaden genomfördes i samarbete med föreningen (H)järnkoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och projektet Mindset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vad är social psykiatri?

Socialpsykiatrin i Bollnäs kommun ger stöd till personer med psykisk-neuropsykiatrisk- och /eller kognitiv funktionsvariation som behöver stöd i vardagen. Vårt uppdrag är att ge dem ett aktivt, självständigt och inte minst värdefullt liv. Den som får stöd av socialpsykiatrin är 18 år eller äldre.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 augusti 2022 kl. 08.28