Var och när får jag ha min hund lös?

Det är babyboom i naturen nu och då behöver du som är hundägare ha sådan kontroll på din hund att den omöjligt kan skada eller störa viltet. Mellan 1 mars och 20 augusti ska du därför ha såpass kontroll på din hund att det motsvarar kontrollen du har med koppel på.

Vad säger lagen?

I lagen står det att hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Under tiden den 1 mars-20 augusti ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året ska hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Så här uttrycker Naturvårdsverket det:
”Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.”

Undantag finns i samband med till exempel jakt.

Vad gäller inom tätbebyggt område?

I Bollnäs kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter, som ska följas oavsett årstid, ska din hund alltid hållas kopplad inom Bollnäs, Arbrå och Kilafors tätort.

Gäller inte servicehund för personer med funktionsnedsättning eller för polishund i tjänst.

Vad gäller på badplatser i Bollnäs kommun?

Förutom det lagen och de allmänna lokala ordningsföreskrifterna säger finns det inget direkt förbud mot hund på de kommunala badplatserna, däremot har några av dessa speciellt avsatta områden dit hundar hänvisas:

  • Orbaden
  • Karlslundsbadet
  • Näset
  • Galven
  • Skidtjärn
  • Skeppstan

Läs mer
Vad gäller för hundar i naturen på naturvårdsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Lagen om tillsyn över hundar och katter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Allmänna lokala ordningsföreskrifter i Bollnäs kommun

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
5 oktober 2023 kl. 11.18