Välkomna till en kulturrik höst i Kulturkvarteret

Pressbild: Magnus Carlsson

Det bubblar av aktivitet i Bollnäs kulturkvarter. På lördag den 2 september öppnas dörren till en händelserik höst där vi skymtar en uppsjö av spännande och intressanta evenemang för alla. För dig som söker nya spännande upplevelser, för dig som vill koppla av, för dig som vill lära dig något nytt och för dig som vill fly vardagen för en stund.

På scenerna

På våra scener kan du som vanligt uppleva en stor bredd av olika evenemang. Det blir till exempel konserter med några av vår tids bästa musiker, som Magnus Carlson, Cornelia Jakobs och Iiris Viljanen för att nämna några, berättar Emil Westberg, Producent på Kulturhuset.

Sveriges äldsta riksteaterförening, Bollnäs Riksteaterförening, firar 90 år med turnépremiär av den storslagna föreställningen ”Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina” med Bollnäs-bördige Emma Brommé i huvudrollen.

Det franska street-dance danskompaniet ”Chute Libre” spelar föreställningen ”In Bloom – a Hip-Hop Rite of Spring” under festivalen ”Bollnäs dansar”. Klas Östergren gör ett celebert författarbesök på vår stora scen. Samma scen där Småstadsliv i december spelar sin nya föreställning ”Bröllopsresan”.

Det här är bara några av de dryga 40 evenemangen som arrangeras fram till jul.

Mer som händer i Kulturkvarteret

I höstens familjelördagsprogram erbjuds konserter, skapande, film, dans med mera. Elva av tolv lördagar är helt kostnadsfria.

Flera familjelördagar arrangeras av kommunens avtalsföreningar. De gör ett kanonjobb och bidrar till att vi kan erbjuda ett brett utbud för barn och unga i alla åldrar, säger Katharina Håkansson, samordnare för barnkultur inom kommunen.

Programmet inleds traditionsenligt med ”Barnen loppis” där intäkterna för bordshyra och från försäljningen av barnböcker skänks till Världens barn. Två av lördagarna uppmärksammas Bamse som har funnits som serietidning i 50 år. Det blir både kalas och bio.

Programmet avslutas med adventsmys och det blir julpyssel, dans runt granen, ljusstöpning och naturligtvis kommer tomten.

Länk till evenemangskalendern

I samband med föreställningen ”Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina” bjuder Bollnäs bibliotek in till två samtal om Leo Tolstojs bok Anna Karenina.

Det finns så mycket att säga om denna kvinna, så ta gärna chansen! Du behöver inte ha läst hela boken för att komma. Du kan ha läst den för femton år sedan eller bara ha sett filmen – alla är lika välkomna, säger Nina Holmqvist, programansvarig på Bollnäs bibliotek.

Två föreläsningar kring tyngre ämnen är också inplanerade. Journalisten Kerstin Weigl föreläser om kvinnor i Sverige som dödats av sin partner. Kerstin har skrivit boken ”I händelse av min död”. En annan föreläsning ges av journalisten Lena M Fredriksson, utifrån sin bok ”På Västbanken intet nytt?” Hon skildrar hur det är att leva under en lång tids ockupation.

Länk till Bollnäs bibliotek

Under hösten satsar biblioteket extra på att öka kunskapen om digital teknik.

En av satsningarna är digitalhjälp på måndagar från 4 september till 4 december. Här kan våra besökare droppa in mellan klockan 14–15.30 och få hjälp med enklare digitala ärenden, säger Nina.

Bollnäsbarnen är museets nya historiska utställning om barns liv kring sekelskiftet 1900. Kom och upplev Bollnässtaden kring sekelskiftet med dina sinnen och lös olika uppdrag. Utställningen är särskilt skapad för barn, men den är lika intressant för vuxna.

Länk till Bollnäs museum och konsthall

Först ut bland utställningarna i konsthallen är Mats Bergsmeden och hans fotoutställning Ladan. I oktober visas Lasse Arvidsson och Karina Lundgrens utställning, ”AQUA en vattensamling” samt Stanley Lorentzons och Sture Collins målerier, blandmaterial och bronsskulpturer.

Länk till Bollnäs museum och konsthall

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 maj 2024 kl. 08.19