Förebyggande arbete mot doping

Visste du att de flesta som använder dopningspreparat i Sverige är motionärer som söker en genväg till en muskulösare kropp?

Bollnäs kommun utför ett aktivt förebyggande arbete mot dopning och har nolltolerans på anläggningarna. Arbetet sker genom arbetsmetoden 100% Ren Hårdträning, i samverkan med andra anläggningar som är anslutna till nätverket Prodis – Prevention av Dopning i Sverige.

Den här veckan pågår en nationell kampanj för att uppmärksamma arbetet mot dopning. Huvudkomponenterna i metoden 100% Ren Hårdträning är samverkan, utbildning, policy, tillsyn samt diplomering.

100% Ren Hårdträning syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopningspreparat på träningsanläggningar. Detta sker genom att vi utvecklar ett långsiktigt förebyggande arbete mot dopning genom samverkan mellan olika aktörer så som gym- och träningsanläggningar, Polisen, Högskolan i Gävle, RF-SISU Gävleborg, Länsstyrelsen samt flertal kommuner i regionen säger Emil Delin lokal samordnare för arbetsmetoden 100% ren hårdträning i Bollnäs kommun.

Bruket bland tränande på gym och motionärer har stadigt ökat och idag uppskattas minst 40 000 svenskar bruka dopningsmedel.

Det handlar då inte endast om personer som dopar sig i hopp om bättre idrottsresultat, utan snarare för att snabbt bygga muskler till beachsäsongen, eller gå ner några kilo i vikt fortsätter Emil.

Allvarliga konsekvenser med användning av dopningspreparat

Alla som tar anabola androgena steroider (AAS) får biverkningar förr eller senare. Vilka biverkningar man riskerar beror på genetik, ålder, kön, dosmängd och hur länge man tagit preparaten.

Några kända biverkningar är:

  • Aggressivitet
  • Nedstämdhet
  • Akne
  • Avstannande tillväxt hos ungdomar
  • Beroende
  • Fertilitetsproblem
  • Hjärt- och kärlproblem

Källa: dopningsjouren.se Länk till annan webbplats.

Om Prodis – Prevention av Dopning i Sverige

Bollnäs kommuns anläggningar har varit anslutna till Prodis sedan starten 2008. Nätverket välkomnar alla träningsanläggningar som är intresserade av att samverka mot dopning, genom att arbeta med 100% Ren Hårdträning, att kontakta sin lokala samordnare.

Samordnare Bollnäs kommun:
Emil Delin
E-post: emil.delin@bollnas.se

Läs mer och se alla anslutna anläggningar på webbplatsen www.renhardtraning.com/gavleborg Länk till annan webbplats.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 oktober 2023 kl. 14.17