Är du intresserad av vad det innebär
att vara God man?
Anmäl dig till utbildning den 2 december
Mina sidor Vår självservice där du hittar blanketter och e-tjänster.
Logga in enkelt med bank-ID.

I höst kommer kopparnätet monteras ned i stora delar av kommunen. Det är det fasta nätet som ska ersättas med framtidens nät. Det innebär att du som vill ha en fast uppkoppling behöver skaffa ny utrustning för fast telefoni och/eller bredband. Den kan beställas via Telia och testas av dig som fastighetsägare redan nu. Om utrustningen inte skulle fungera kommer en tekniker kostnadsfritt att hjälpa till med installationen. Det betyder att ingen mot sin vilja kommer att bli utan hemtelefoni.

Vi uppmanar dig som berörd att beställa utrustning från Telia redan nu
Genom att beställa den nya utrustningen innan hösten finns god tid att få till en fungerande lösning. Den nya tjänsten från Telia (inklusive ny utrustning) innebär inte dubbel kostnad för dig som kund. Utan ersätter tjänsten via kopparnätet. När du beställt och fått hem den nya utrustningen ska du installera den själv. Om du inte får utrustningen att fungera på egen hand kan du kontakta Telia som skickar en tekniker som hjälper er på plats. Skulle utrustningen efter det fortfarande inte fungera i ditt hem finns lösningar såsom att sätta upp en riktad antenn.

Telia har inte längre något surftak för bredbandet. Detta för att göra produkten ännu mer lik fast bredband via andra infrastrukturer såsom koppar eller fiber. Telia har även ändrat prismodellen för fast telefoni.

pdfInformationsblad från Telia om nya tjänster för telefoni och bredband1.96 MB

Det är viktigt att inte blanda ihop fast telefoni med mobiltelefoni och mobiltäckning. Framtidens nät från Telia ersätter det fasta kopparnätet och möjliggör för fast telefon och bredband, samma som erbjudits via kopparnätet.

Utbyggnation av fiber
Gällande fiber har kommunen ett mål i vår bredbandsstrategi att 90 % av kommunens invånare ska ha tillgång till fiber innan år 2020. Målet om 90 % är redan uppnått och Bollnäs energi gräver kontinuerligt i hög takt för att ytterligare öka tillgången till fiber. Regeringen har nyligen höjt ambitionen till att 98 % av befolkningen ska ha tillgång till fiber år 2025 och har ett mål att 95% ska ha tillgång till fiber 2020. Bollnäs kommun kommer under hösten att anpassa vår bredbandsstrategi mot de målen.

Bollnäs kommuns nuvarande bredbandsstrategi
Tidigare nyhet om att Telia stänger kopparnätet
Mer information från Telia om Framtidens nät