Bollnäs kommun följer myndigheternas råd och riktlinjer gällande covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
God fortsättning! Tillsammans håller vi i och ut!
Samlad information om Covid-19
Bollnäs växer – häng med på Bollnäs resa in i framtiden!
Hitta företag och föreningar som erbjuder utökad service med anledning av covid-19!

Naturskyddsföreningen Gävleborgs natur- och miljöpris 2019 har tilldelats Tommy Vestersund, kommunlimnolog på Bollnäs kommun med motiveringen:

”Naturskyddsföreningen Gävleborgs natur- och miljöpris 2019 gick till Tommy Vestersund, kommunlimnolog i Bollnäs, som under mer än tio års tid värnat och verkat för länets vackra virvlande vatten. Hans hängivenhet, öppenhet och förmåga att bjuda in och entusiasmera andra är unik! Tack vare Tommy är Bollnäs en av tre kommuner i hela Sverige som har en egen kommunlimnolog och inte nog med det, genom hans engagemang och driv har kommunen fått både en kommunekolog och totalt tretton stycken som arbetar med limniska frågor. Naturen behöver fler som Tommy!”

Naturskyddsföreningen Gävleborgs natur- och miljöpris har sedan 2015 delats ut årligen till den/de som gjort något bra för natur och/eller miljö i länet under året.

Tommy Vestersund, kommunlimnolog

Tommy, hur känns det att få den här utmärkelsen?
- Det känns väldigt överraskande då det finns så många som gör så bra saker för naturvården och miljön här i landet och inte minst i Gävleborg. Att då få ta emot detta pris känns väldigt stort. Jag har inte riktigt fattat det än!

Vet du vem som nominerat dig till priset?
- Nej det vet jag inte, men ordföranden i Naturskyddsföreningen hörde av sig till mig och lurade mig att komma för att föreläsa i Åbyggeby på Naturskyddsföreningens årsstämma. Vid lunch fick jag först en väldigt trevlig motivering för att sedan välkomnas upp som årets pristagare till Naturskyddsföreningens natur- och miljöpris 2019.

Bollnäs är en av tre kommuner i hela Sverige som har en egen kommunlimnolog, vilken betydelse har det?
- Den störta betydelsen tror jag har att göra med att Bollnäs kommun bevisar att det går och att det framförallt behövs. En tjänst som kommunlimnolog har öppnat upp för och spridit ringar på vattnet så att det numera är ett tiotal personer som på olika sätt arbetar med vattenfrågor i kommunen. Politiker som har fattat kloka beslut i överskiktplanen, lokala miljömål, näringslivspolitiska program och så vidare, vilket gör att Bollnäs idag är känd för sitt vatten- och fiskevårdsarbete. Både nationellt men även till viss mån i Europa. Nu hoppas vi att fler sneglar på hur Bollnäs kommun har gjort och att vi inom en 10-årsperiod har kommunlimnologer eller motsvarande i alla landets kommuner. Vi kan inte bara nyttja våra sjöar och vattendrag utan att vårda dessa, för vatten är allas vårt ansvar!

Tommys uppmaning till alla kommuner i landet: ”Gör som vattnet, Våga!”

 

Dela på Facebook