Har du frågor om Covid-19?

I boken ”Tänk om: för en mer hållbar offentlig gastronomi” bjuder flera av Sveriges kommuner på klimatberäknade, goda recept med vackra bilder och berättelser om hur de själva jobbar i en mer hållbar riktning. Bollnäs kommun är en av dem!

Kokboken är nytänkande och fokuserar på den offentliga måltiden. Recepten är klimatberäknande och klimatsmarta utan att förlora den goda smaken. Boken innehåller dessutom flera hållbara tips och ger en inblick i hur kommunerna arbetar med hållbarhet.

- Vi valde att medverka till boken eftersom kostenheten i Bollnäs kommun arbetar aktivt med att tänka långsiktigt och arbeta ansvarsfullt, just för att vi vill att det goda ska finnas kvar i generationer framöver, säger kostchef Susanne Björklund.

Flera kök i vår organisation tog fram olika recept som provlagades. Därefter valdes tre recept ut som sedan publicerades och klimatberäknades av bokförlaget.

Kristin Larsson som arbetar i köket på Torsberg, Kabat Hajo som arbetar i köket på Karlslund, Linda Pettersson som arbetar på Björktjära skola och Anneli Dahlberg som arbetar på Hamregårds förskola har skapat de tre goda recept som Bollnäs kommun bidragit med.

Ulrika Arnell, projektledare för boken, ville visa upp våra fantastiska storkök runt om i landet:

”Att lyfta den offentliga måltiden anser vi som en självklarhet och det har vi gjort i alla våra fyra kok- och receptböcker. Syftet med TÄNK OM var främst att visa upp hur långt framme våra kommuner och livsmedelsföretag är med hållbarhet. Att få dem att dela med sig av alla de hållbara ideér, goda råd, tips och klimatberäknade recept som gömmer sig runt om i Sverige. Och framförallt, lyfta fram duktiga kockar ute i vårt avlånga land”

Så här ser bilderna ut på de recept som kostenheten bidragit med:

Recept: Tawa av Kabat Hojo

Tawa av Kabat Hojo som arbetar i köket på Karlslund.

Recept: Kyckling med Tabbouleh av Kristin Larsson

Kyckling med Tabbouleh av Kristin Larsson som arbetar i köket på Torsberg.

Recept: Rotfruktsgryta av Linda och Anneli

Recept Rotfruktsgryta av Linda Pettersson som arbetar på Björktjära skola och Anneli Dahlberg som arbetar på Hamregårds förskola.

Blir du sugen att tillaga maten? Vi delar med oss av recepten.

Fotograf: David Back