Folder A5 All Digital Week 1 500px

Välkommen till
ALL DIGITAL Week!

En europeisk kampanjvecka med massor av intressanta aktiviteter för dig som är nyfiken och vill lära dig mer om den digitala världen.
Drop in! Alla aktiviteter är gratis.

pdfALL DIGITAL Week 2019 - broschyr


BOLLNÄS BIBLIOTEK  
25 - 31 mars

 

MÅNDAG 25 MARS
10:00 - 12:00
Pressreader - läs över 7 000 tidningar online
Vill du kunna läsa tidningar och tidskrifter från hela världen?
Bibliotekets personal visar tidningstjänsten Pressreader där du får tillgång till en mängd tidningar på flera olika språk.

10:00 - 15:00
Hitta ut i Bollnäs med modern teknik!
Projektledaren Walter Lagerhäll informerar om ”Hitta ut”. som är ett friskvårdsprojekt med karta och modern teknik i fokus och som startar i Bollnäs i maj då en karta delas ut till alla kommunens hushåll. Det är ett enkelt och roligt sätt att få motion samtidigt som du upptäcker nya och vackra platser i kommunen. 

..........

TISDAG 26 MARS
11:30 - 15:00
Kom och prova VR!
ABF Västra Hälsingland visar hur Virtual Reality-glasögon fungerar.

13:00 - 15:00
Swedbank visar digitala e-tjänster.
Ta chansen och ställ dina frågor om bankens digitala tjänster.

13:00 - 15:00
Drönare som arbetsverktyg
Räddningstjänsten berättar om drönare som kan användas vid räddningsinsatser.

13:00 - 15:00
Klimatkontot.se
Bollnäs kommuns miljöstrateg och energi- och klimatrådgivare hjälper dig reda ut det här med klimatpåverkan och visar hur du kan använda verktyget klimatkontot.se.

..........

ONSDAG 27 MARS

14:00 - 16:00
Kom och testa Mobilearn och Travis Touch!
Flyktingverksamheten visar IT- tjänsten Mobilearn som gör det möjligt att hitta information om det svenska samhället på sitt hemspråk. Testa även vår nya digitala översättare Travis Touch som gör det möjligt att prata och förstå 105 olika språk.

Integrera Mera UF
Elever från Hälsingegymnasiet visar sin app med fokus på ökad integration.

På jakt efter nytt jobb? Eller vill du rekrytera?
Så använder du Arbetsförmedlingens digitala tjänster.
Idag behöver du inte köa för att få prata med en arbetsförmedlare i jakten på drömjobbet. På arbetsformedlingen.se finns flera digitala tjänster som du kan använda precis när du vill och var du vill. Kom och träffa oss för att få veta mer om våra digitala tjänster som hjälper dig i jakten på drömjobbet.

12:00 - 13:00
Är du nyfiken på Wikipedia?
Axel Pettersson från Wikimedia informerar om Wikipedia som är ett mångspråkig webbaserat uppslagsverk och som utvecklas av sina användare.

13:00 - 15:00
Workshop om Wikipedia (anmäl dig före)
Axel visar hur du redigerar text i Wikipedia. Deltagarna får sedan själva testa på att lägga in och redigera material i Wikipedia. Antal platser är begränsade.
Anmälan: anette.helgesson@bollnas.se,
telefon: 072 223 10 71

..........

TORSDAG 28 MARS

10:30 - 16:00

Heldag om kognitiv tillgänglighet
Forskaren Stefan Johansson från Begripsam håller i en hearing, föreläsning och testa-digitala-hjälpmedel-workshop i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

10:30 Hearing  Anmäl dig före!
Hur fungerar biblioteken för personer med kognitiva svårigheter?
För personer som har svårt att processa information, koncentrera sig, planera och genomföra besök eller aktiviteter eller problem med minnet så kan biblioteksmiljön vara utmanande. Till denna hearing vill vi att du tar med dig dina goda och kanske även misslyckade exempel på hur det kan fungera. Vi vill även höra dina idéer om vad som skulle kunna göras. Begripsam ska sammanställa en rapport på uppdrag av Kulturrådet. Syftet är att sprida kunskap om hur biblioteken kan bli mer kognitivt tillgängliga.
Plats: Kulturhuset, Willy Marias rum
Anmälan: camilla.lucchesi@sv.se, telefon: 020 120 28 08

13:15
Rapport från digitaliseringens utkanter
Inkluderande och exkluderande krafter i det digitala samhället.

14:30
Testa digitala hjälpmedel
Testa smarta pennor, klockor och kluriga appar som kan underlätta vardagen. Spåna på egna idéer och gör enkla skisser på hjälpmedel du saknar.

..........

FREDAG 29 MARS

10:00 - 14:00
Välfärdsteknik – vad är det?
Personal från socialförvaltningen visar upplevelsecykel, GPS-larm och informerar om andra digitala verktyg som kan användas för att bibehålla eller öka delaktigheten, självständigheten och tryggheten för personer med funktionsnedsättningar.

10:00 - 14:00
3D skrivare i skolan
Elever från Granbergsskolan och IT-pedagogen Niklas Östlund visar hur de arbetat med att programmera och skriva ut hus med en 3D-skrivare.

13:00 - 15:00
Kom igång med e-böcker och talböcker
Bibliotekets personal visar hur det går till och hjälper dig att ladda ner e-böcker, e-ljudböcker och talböcker.

..........

LÖRDAG 30 MARS

Digital familjelördag
12:00 - 14:00

Prova på Maker-aktiviteter
Kom och testa 3D-graffiti, robotbygge och programmering i scratch.

Lär känna BORABS sopsamlarmonster
med hjälp av QR-koder, skapa lekloppor och gå tipsrunda. Personal från BORAB finns på plats och svarar på frågor och lär dig allt om återvinning.

Earth Hour – tips på gröna appar
Representanter från Bollnäs kommun och Naturskyddsföreningen tipsar om gröna appar och pratar om klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.
Vad kan vi själva göra för att skapa en mer hållbar värld?

Consupedia - en app för den miljömedvetne konsumenten.
Kom och hör mer om webb- och mobilapplikationen som på ett ögonblick ger information om alla dagligvaror på marknaden. Consupedia fungerar som en snabbguide som hjälper konsumenten att kunna välja det som uppfyller användarens egna krav på rättvisa, hälsa, miljö, pris och kvalitet.

Fri entré!
Varmt välkomna!

Länk till ALL DIGITAL Week - Sverige > >

Arrangörer:
Bollnäs bibliotek i samarbete med flera kommunala verksamheter inom Bollnäs kommun, Arbetsförmedlingen, BORAB, Swedbank, Digidel, ABF Västra Hälsingland, Studieförbundet Vuxenskolan, Consupedia, Wikimedia, Räddningstjänsten Södra Hälsingland och Hitta ut Bollnäs.

All Digital logga ZM0sFU6X 2019 500px

All Digital .500px