Bollnäs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande Covid-19.
Mer information om coronaviruset i Bollnäs kommun.
  • Bannerbild kulturhuset 800x220px
 

Folkfredag

Musik
per_bengan_3
Datum: den 22 november 2019 19:00

Kulturhuset
Peter Stormaresalen, onumrerat
Serveringen öppnar 18.45
19.00 Dreamteam och Feltryck 
19.30 Per Gudmundson och Bengan Jansson 
ca 20.30 Dans till Bollnäsbygdens Spelmanslag
 
Biljetter: 150 kr, studerande 50 kr. Priser inkl. serviceavgift
Fri entré för skolungdom upp till 19 år. Biljett erfordras och hämtas i Kulturhusets reception.
  
kopbiljettknapp5
 
Du kan även köpa dina biljetter i Kulturhusets reception, öppettider: måndag 9-17, tisdag - torsdag 8-17, fredag 8-16 samt lördag 10-14.
Biljettkassa öppnar också alltid en timme innan konsertens början.
 
Arrangör: Kulturhuset, Bollnäs
 
 

Per Gudmundson och Bengan Janson är båda välmeriterade folkmusiker; fiol- och ibland säckpipespelaren Gudmundson har sedan sjuttiotalet medverkat på skivor tillsammans med bland andra Folk & Rackare, Kjell Westling och Kirsten Bråten Berg, medan dragspelaren Janson har ett illustert förflutet tillsammans med exempelvis Östen med resten, Kalle Moraeus, Lena Willemark och Ulf Wakenius. Bägge har spelat med Björn Ståbi och har, inte oväntat, också figurerat i den rymliga kretsen kring Ale Möller.

”Hjeltamôs” är deras första skiva tillsammans som duo. Den är tillägnad Björn Ståbi och består delvis av låtar som de Gudmundson och Janson spelat tillsammans med honom och delvis av Rättvikslåtar, alla framförda som de säger ”utan medvetna sidoblickar och agendor”, ur hjärtat och ofta med den melankoliska ton – även där grundläget är lite ystrare – som ger den bästa svenska folkmusiken sin största beröringsförmåga.

”Anslaget är lätt men spänstigt. Dragspelet och fiolen matchar varandra perfekt och samspelet är så intimt att de båda instrumenten emellanåt sammanfaller till en och samma klang, som om de vore ett enda, säreget instrument som ger de ibland gracila och nästan alltid graciösa låtarna ytterligare upphöjdhet. Av exekutörerna krävs en genuin kärlek till materialet men också en frisk ickemuseal hållning för att de själva ska kunna ta plats i det och föra upp det på ”Hjeltamôs” nivå. Utsökt!”
– Peter Sjöblom, Mono Magasin

 

 

Alla datum


  • den 22 november 2019 19:00