Alla känner sig ledsna då och då. Att vara ledsen är lika rätt som att vara glad. Det kan ofta kännas lättare om man tillåter sig att gråta och vara just så ledsen som man känner sig. Ibland kan det vara något särskilt som gör att man känner sig ledsen. Det kan till exempel vara att det tagit slut med den man har varit ihop med, att föräldrar ska flytta isär eller andra problem med familj och kompisar.
Man kan vara ledsen om livet förändras på något sätt, till exempel om man flyttar, byter skola, eller när man börjar gymnasiet eller börjar jobba. Men ibland kan man känna sig nere utan att det har hänt något speciellt eller att man förstår varför.

Hjälp och stöd
Ofta går känslorna går över efter ett tag. Det finns saker man kan göra själv för att må bättre, och det finns hjälp att få om man behöver. Ibland kan det hjälpa att prata med någon man har förtroende för som en kompis eller annan närstående som kan hjälpa en att se saker ur andra synvinklar.
Om man inte vill prata med någon man känner kan man tala med någon i en telefonjour. Här finns någon som lyssnar och som kan ge råd och stöd i hur man ska komma vidare och vart man kan vända sig. Hit kan man ringa anonymt.

Exempel på telefonlinjer:
Bris - Barnens rätt i samhället. Alla dagar kl 14.00-21.00. Telefon 116 111
Jourhavande medmänniska. Alla dagar kl 21.00-06.00. Telefon 08-702 16 80
Jourhavande präst. Alla dagar kl 21.00-06.00. Nås via 112 

Om man är känner sig ledsen under en längre tid, och till exempel inte tycker det är kul med det man brukar gilla att göra kan man behöva få hjälp i vården.
Man kan börja med att vända sig till elevhälsan, en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Vill du veta mer om att vara ledsen och nedstämd
1177 om att vara ledsen
UMO om att vara ledsen
UMO är din ungdomsmottagning på nätet. Här kan du bland annat läsa mer om att vara ledsen, vad du kan göra för att må bättre, läsa andras berättelser och hur du kan vara ett stöd för en kompis som mår dåligt. Du kan också läsa om att ha en förälder eller närstående som är deprimerad.

Hitta hjälp – hit kan du vända dig
Elevhälsa
Bollnäs familjecentrum
UMO Bollnäs (ungdomsmottagning)
BUP

Här hittar du blanketter och e-tjänster