HelGebiblioteken, där Bollnäs bibliotek ingår, är en av de nominerade till Årets bibliotek 2014. De övriga nominerade är Växjö kommun och Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Bakom utmärkelsen står DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation. Vinnaren presenteras på Bok & biblioteksmässan i Göteborg 25 september.


”HelGe-biblioteken är en bibliotekssamverkan riktad till invånarna i Hälsingland och Gästrikland, som omfattar tio kommuner med 45 deltagande bibliotek. De har tillsammans utvecklat ETT virtuellt bibliotek med en gemensam webbsida och lånekort med tillhörande digitala tjänster, som även finns i en mobilanpassad version. Denna samarbetsmodell, med tydlig organisation och gemensamma regler, innebär ökad tillgänglighet till och synliggörande av länets samlade biblioteksresurser, samt ett bättre resursutnyttjande för samtliga invånare i Gävleborg.”
Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor.
Läs mer om nomineringen