Sporthallarna i Bollnäs kommun gör nu en rejäl satsning på rent bad i Bollnäs; dels genom en informationskampanj, dels genom biologisk rening i Bollnäs Sporthall. 
– Vi vill sprida kunskap om vikten av renhet vid våra anläggningar, säger Björn Lans, anläggningschef på Bollnäs Sporthall.

I simhallen på Bollnäs Sporthall har en ny reningsanläggning genom UV-ljus installerats. Bollnäs kommun har satsat 800 000 kr på detta. Genom den nya anläggningen minskas kloranvändningen. 
– Klor är ingen hälsosam substans och det speciella med klor är att klor reagerar med smuts, annars är det inaktivt. Därför det är viktigt att tvätta och tvåla in sig utan badkläder innan man badar, poängterar Björn Lans. 
Klor reagerar nämligen med föroreningar och då bildas kloraminer som inte är bra för hud- och andningsorgan och gör att man luktar ”badhus”.

Mer kunskap
Är man ordentligt ren innan man kliver ner i bassängen har inte kloret någon chans att arbeta; varken på huden eller i håret vilket gör att man slipper lukta "badhus" efter badet. Det kan vara svårt att bli av med kloret oavsett hur mycket man tvålar och schamponerar efter badet. Därför är det viktigt att tvätta sig ordentlig innan badet.

Den här kunskapen har inte alla och därför satsar sporthallarna på en informationskampanj, förklarar Björn Lans. Kampanjen finns översatt till flera olika språk.

Personal drivande
Det är personal som varit drivande i arbetet och framför allt badmästare Nenna Forsberg.
– Det är vårt ansvar att informera våra badgäster och kampanjen behövs, förklarar Nenna Forsberg.

Informationskampanjen börjar inom kort och omfattar alla kommunens simhallar; Bollnäs, Arbrå och Kilafors.

Enkla tumregler innan man badar är:
1. Tvåla in hela kroppen utan badkläder och schamponera in håret innan badet.
2. Använd aldrig kalsonger och trosor under badkläderna.
3. Se till att småbarn varit på toaletten innan bad.

Ytterligare upplysningar: Björn Lans, tel. 070-6187816

Björn och Nenna
Nenna Forsberg och Björn Lans