Pressmeddelande från Arvsfonden 2 oktober, 2017

Med projektet Civilsamhället i Samverkan – Ett föreningsliv för alla ska göra föreningslivet mer synligt och tillgängligt för nyanlända barn, ungdomar och deras föräldrar och på så sätt skapa integration i Bollnäs. Projektet får stöd med drygt 4,6 miljoner kronor från Arvsfonden.

– Utanförskapet är Sveriges största sociala utmaning. Detta projekt är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn och unga. Runt om i Sverige finns det många goda idéer för att mottagandet och etableringen av nyanlända, men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, Hans Andersson, enhetschef Arvsfonden.

Projektet välkomnar alla och har som ambition att även engagera barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning till att vara mer fysiskt aktiva och att ha en meningsfull fritid. Tillsammans med ett nybildat föreningsungdomsråd ska projektet genomföra tre till fyra ungdomsanpassade arrangemang per år. De kommer ha olika teman och utformning, som bestäms av målgrupperna. Det är Bollnäs simsällskap som är ansvarig för projektet som bedrivs i samverkan mellan ideella organisationer, Bollnäs kommun, Bollnäs Bostäder med flera. Efter projektets slut är förhoppningen att verksamheten fortsätter i föreningarna med stöd av Bollnäs kommun.

– Det här känns fantastiskt! Den här frågan har vi tillsammans med Flyktingverksamheten jobbat med sedan 2013 och det ska bli jätteroligt att växla upp idéerna genom detta projekt, säger projektledare Björn Lans.

Länk till pressmeddelandet på Arvsfondens webbsida

Fakta om Arvsfonden
Allmänna arvsfonden gör så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Varje år får mer än 400 projekt över hela landet stöd ur fonden. Friends startade som ett projekt finansierat av Arvsfonden. Det gjorde även Färdtjänst, Cirkus Cirkör och Glada Hudik-teatern. År 2016 delades 734 miljoner kronor ut. Uppskattningsvis är det över 9 000 projekt som fått pengar ur fonden sedan 1970.