Reglerna innebär att kommunerna ansvarar för tillsynen av restauranger, barer och kaféer. Kommunen har befogenhet att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe. Syftet med lagstiftningen är att förhindra trängsel och minska risken för smittspridning på serverings-ställen.
Skärpta regler för serveringsställen mellan 1 mars och 11 april 2021
De skärpta reglerna gäller från och med den 1 mars 2021 och innebär att serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00. Serveringsstället får dock hålla öppet för försäljning av mat och dryck som inte förtärs på stället, dvs. avhämtning/takeaway.
Reglerna innebär även att serveringsställen som utgör en del av en handelsplats ska begränsa antalet besökare i ett sällskap till en person, med undantag för barn och andra i behov av stöd.
Läs mer på folkhälsomyndighetens webbplats - Tillsynsvägledning gällande restauranger och krogar, Folkhälsomyndigheten.se
Ansvar för att förebygga trängsel
Det är du som livsmedelsföretagare som ansvarar för att det inte uppstår problem med trängsel i lokalerna och att föreskrifterna följs.
Mer information
Du som vill läsa mer om de nya reglerna och få svar på vanligt förekommande frågor hittar aktuell information via länsstyrelsens webbplats
Smittskydd på serveringsställen – fakta, råd och vägledning
Tillsynsvägledning gällande restauranger och krogar m.m. - Tillsynsvägledning gällande restauranger och krogar.
Mer information får du av:
Samhällsbyggnadskontoret, miljö
Tfn: 0278-250 00
E-post: miljo@bollnas.se
Affisher om covid-19 framtagna för restaurangersvenska
engelska
arabiska
Info till kund
Håll avstånd blå botten
Håll avstånd Bollnäs kommun version 1
Håll avstånd Bollnäs kommun version 2