Alla former av våld mot barn är olagliga. Alla barn har samma rätt att slippa våld. Trots att det är förbjudet är det många barn har föräldrar eller andra vuxna som gör dem illa. Allt våld är skadligt för barns hälsa och utveckling. Allt våld mot barn ska stoppas. Våld mot barn är när någon gör ett barn illa fysiskt, t ex. tar i dig hårt så att det gör ont eller psykiskt t ex. när någon kallar dig för dumma saker. Sexuella övergrepp är en form av våld, t ex. att du måste göra sexuella saker, eller se på när någon annan gör sexuella saker. Att hota barn är också våld t ex att någon skrämmer dig att göra saker du inte vill. Att försumma barn är också våld, t ex. att du inte får mat eller får ha smutsiga kläder på dig. Att tvingas uppleva våld mellan föräldrarna räknas också som våld mot barnet. För den som upplever eller utsätts för våld är det vanligt att känna sig rädd, orolig, arg, ledsen eller att få ont i kroppen. En del våld kan också synas på utsidan kroppen, men en del våld känns bara på insidan. Det kan ändå göra precis lika ont och är precis lika dåligt.

Det är viktigt att få berätta för någon som kan hjälpa dig att slippa våldet och få börja må bra igen. Det finns alltid hjälp att få. Även om det kan kännas svårt att berätta om dåliga saker så är det bra att berätta för någon som du känner dig trygg med. Det kan tex vara en granne, kurator, skolsköterska, lärare eller en kompis förälder. En del vuxna kan säga att du inte får berätta för någon om vad som händer i familjen, även mamma och pappa kan säga det men alla har fel! Att uppleva våld eller bli utsatt för våld är en dålig hemlighet. Du får och kan alltid berätta om det för någon som du litar på. Gör det.

 

Vill du veta mer om våld och övergrepp 
Socialtjänsten hjälp till barn och unga
UMO om våld i familjen
BRIS om våld i familjen
Våldsfri vardag
Koll på Soc
Dags att prata om

 

Hitta hjälp – hit kan du vända dig
Socialtjänsten barn och unga
Socialtjänstens öppenvård
BIG -stödgrupper för barn
Ungdomsmottagningen
Polisen

ECPAT har en stödlinje för barn och unga: ECPAT
Hjälp och råd om sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL För dig under 18 år.

Telefon: 020-112 100 (Gratis-du behöver inte berätta vad du heter om du inte vill)
Öppet 9-16 måndag-fredag
Man kan även maila in frågor och funderingar

 

Är du orolig för ett barn i din närhet?
Om du har en oro för att ett barn din närhet blir utsatt för våld eller kränkningar bör du anmäla den oron till socialtjänsten. Du behöver inte ha svar på om oron stämmer utan det du gör är just att du överlämnar din oro till socialtjänsten som gör en bedömning av din anmälan. Alla barn har rätt till en våldsfri barndom. Länk till e-tjänst/blankett för orosanmälan: Orosanmälan

Alla barn har rätt till en våldsfri vardag. Att bli utsatt för våld är en kränkning av de mänskliga rättigheterna och den utför våld begår en brottslig och avskyvärd handling mot dig.
Så här behöver du inte ha det. Det finns hjälp att få. Vi vill hjälpa dig. 

Kontaktuppgifter:
I en akut situation ring alltid 112
Gäller det en orosanmälan för barn och ungdom anmäl via vår e-tjänst: orosanmälan eller ring : 0278- 252 02 (Måndag och tisdag: 08.30-11.30, 13.00-14.30,
onsdag: 13.00-16.00, torsdag och fredag: 08.30-11.30, 13.00-14.30)

Socialförvaltningens Individ och familjeomsorg – öppettider och kontakt
Måndag, tisdag, torsdag och fredag: 8.00-12.00 och 13.00-16.00
Onsdag: 8.00-12.00 och 13.00-14.30
Tidsbeställning görs hos socialsekreterare. För information kan du ringa receptionen på telefon 0278-251 90. Alla socialsekreterare nås också via kommunens växel 0278-250 00.

Telefontid reception:
Måndag, tisdag, torsdag och fredag: 8.00-12.00 och 12.30-16.30
Onsdag:8.00-12.00 och 12.30-14.30
E-post adress är: social.forv@bollnas.se

Panik! Lämna sidan