Utbyte med vänorter

Bollnäs har ett aktivt utbyte med fyra av sin sex vänorter. Utbytena sker inom olika verksamheter och på olika sätt, beroende på respektive vänorts förutsättningar.

Politiker och medarbetare, skolor och föreningar möts och delar kunskap och erfarenhet inom olika områden.

Vänorternas politiska ledning planerar regelbundet innehåll och verksamhet i de utbyten de vill prioritera.

Respektive vänort turas om att arrangera en internationell vecka som inträffar vartannat år. Under dessa veckor fördjupar sig utbytena i olika teman och söker samarbetsmöjligheter inom olika områden, exempelvis:

  • integration
  • samverkan med föreningslivet
  • omsorg
  • utbildning
  • sociala frågor.

De vänorter Bollnäs kommun har vänortsavtal med

Flekkefjords kommun ligger vid Västerhavet i Vest-Agders-fylke i Sörlandet. Största näringar är laxodlingar, skeppsvarv – mekanisk industri. I Flekkefjord finns Norges enda fabrik för spel och pussel.

Utbytet med den norska vänorten är aktivt, Bollnäs och Flekkefjord driver gemensamma projekt för att utveckla sina respektive kommuner.

Antal invånare idag: cirka 9000. Flekkefjord blev vänort till Bollnäs 1948.

www.flekkefjord.kommune.no Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Misburgs kommun ligger åtta kilometer utanför Hannover och kan betraktas som en förstad till den stora ”mässtaden” Hannover. Misburg är en typisk tysk industristad med större anläggningar för produktion av el, cement och stål.

Ungdomar i Misburg och ungdomar i Bollnäs har under mer än 50 år haft regelbunden utbytesverksamhet där man besöker varandra, bor i familjer och knyter goda och ibland livslånga kontakter.

Antal invånare idag: cirka 20000. Blev vänort till Bollnäs 1960.

www.hannover.de Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen Shepton-Mallet ligger i grevskapet (län) Somerset i sydvästra England. Agrikulturell bygd som idag förvandlats till ett engelskt ”Gnosjö”, med moderna småföretag, främst inom läder, transporter, datakommunikation och lådvinsproduktion. Där finns också en större kriminalvårdsanstalt.

Kontakter med Shepton-Mallet har förekommit, på inofficiell basis, under många år tidigare. Utbytet med den engelska vänorten har under senare år blivit mer aktivt.

Antal invånare idag: cirka 8000. Blev vänort till Bollnäs 1991.

www.helloshepton.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ogre kommun ligger 30 kilometer sydost om huvudstaden Riga. Jordbruksbygd, med tillhörande näringsverksamheter, bland annat sågverksprodukter. Där finns också en textilfabrik med cirka 4 000 anställda. Mycket konsthantverk i framförallt läder och lera.

Utbytet med den lettiska vänorten är aktivt, både inom ramen för den internationella veckan och andra kontakter och utbyten.

Antal invånare idag: cirka 26500. Blev vänort till Bollnäs 1992.

www.ogresnovads.lv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vilande samarbeten

Nykøbing Mors kommun ligger på en ö vid södra delen av Limfjorden på Nordvästliga Jylland. Nykøbing Mors är en del av Viborgs län. En gammal stad som grundlades redan år 1299.

Antal invånare idag: cirka 22500. De näringar som förekommer mest är musselodling, kaviartillverkning, tillverkning av byggnadsmaterial, främst molersten. Blev vänort till Bollnäs 1948. Utbytet med den danska vänorten är just nu vilande.

www.mors.dk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kankaanpää kommun ligger 54 kilometer nordost om Björneborg (Pori) och cirka 200 kilometer norr om Helsingfors. Handels- och servicecentrum för norra delen av distriktet Satakunta(län).

Största arbetsplats är en militär utbildningsanläggning Niinisalo Garrison. Där utbildas varje år cirka 5 000 personer. Knappt hälften för olika FN-uppdrag. Anläggningen har idag 400 anställda.
Har lång tradition som producent av byggnadstegel.

Antal invånare idag: cirka 13 000. Blev vänort till Bollnäs 1950. Kankaanpää hade varit en så kallad ”fadderort” till Bollnäs sedan 1939. Denna verksamhet var omfattande i Sverige, på grund av andra världskrigets konsekvenser för Finland.

Utbytet med den finska vänorten är för närvarande vilande.

www.kankaanpaa.fi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
1 februari 2024 kl. 10.49

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: