Så många åkte gratisbussen till Bolle under sportlovet

Under sportlovet vecka 10 erbjöd vi gratis bussar mellan resecentrum och Bolle som ett pilotprojekt för att se om det finns en efterfrågan av bussturer dit.

Totalt körde bussen 38 turer. Bussen avgick från Bollnäs resecentrum tre gånger per vardag, från Bolle tre gånger per vardag samt två gånger per kväll åt respektive håll tisdagar och torsdagar. Bussen hade en hållplats vid Fritidsbanken på Gärdet samtliga turer.

Totalt antal resenärer per dag

Måndag: 4
Tisdag: 23
Onsdag: 4
Torsdag: 2
Fredag: 4

Ingen resenär åkte med kvällsturerna. Lördagen och söndagens turer blev tyvärr inställda med anledning av ett missförstånd inom bussbolaget.

Så kommunicerades pilotprojektet

För att så många som möjligt ska känna till erbjudandet med gratis bussar till Bolleberget han vi kommunicerat via följande kanaler:

  • bollnas.se
  • Bollnäs kommuns Facebooksida
  • digitala skyltarna på Gärdet
  • fritidsgårdarnas och Föreningsalliansens sociala medier samt i kontakt med ungdomar
  • Sveriges Radio P4
  • tidningen Ljusnan.

Kommunikationen har nåt ut via dessa kanaler minst 85 285 gånger (Sveriges radios lyssnare samt Ljusnans läsare är inte medräknade).

Kostnad för buss: 31 800 kronor.

Återrapport om resultatet av pilotprojektet ska ske till kommunstyrelsen senast i juni i 2024.

Tidigare nyhet: Åk gratis buss till Bolle under sportlovet!

Det kom ett e-förslag från Christian Dehlin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 2021-12-31 om att vi borde ordna kollektivtrafik/bussturer till Bollebacken. Kommunstyrelsen beslutade 2022-09-08 att vi i dialog med Region Gävleborg/X-trafik utreda behov, lösning och kostnad för en sådan satsning.

Utredningen

I arbetet har vi bland annat i dialog med Region Gävleborg/X-trafik, Bollnäs Alpina Klubb och Mohlins Bussar kommit fram till att:

  • det inte finns behov och underlag för en ny stadslinje till Bollebacken.
  • bussarna ska gå mellan Bollnäs resecentrum och Bollebacken.
  • bussarna ska stämma överens med Bollebackens öppet- och stängningstider.
  • det inte är aktuellt med ett så kallat tillköp av Region Gävleborg/X-trafik. Vi ska i stället vända oss direkt till ett kommersiellt bussbolag.

Fyra alternativ togs fram

Alternativ 1 – Hela säsongen – 16 veckor
Alternativ 2 – Jullovet – tre veckor
Alternativ 3 – Sportlovet – en vecka
Alternativ 4 – Påskhelgen – fyra dagar

Beslut om pilotprojekt

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2023-05-25, § 71, föreslå kommunstyrelsen besluta att genomföra pilotprojekt enligt alternativ 3 år 2024 och att projektet finansieras genom sociala investeringsfonden. Återrapport om resultatet av pilotprojektet ska ske till kommunstyrelsen senast i juni i 2024.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 mars 2024 kl. 13.11