Romernas nationaldag uppmärksammas

Josefine Tysklind och Anette Helgesson samordnande skolbibliotekarie

I samband med romernas nationaldag den 8 april genomför Bollnäs kommun en satsning för att synliggöra Sveriges nationella minoriteter med fokus på romer.

Elever får möta den romska kulturen genom böcker

För att öka kunskapen kring romer kommer elever att få möta den romska kulturen genom böcker för barn och unga.

Elever på mellanstadiet kommer bland annat att få läsa en modern Askunge-saga som med både humor och allvar speglar en romsk flickas vardag. Boken Askungen i Rinkeby bygger på berättelser från ”Romska barnens skrivarklubb” som leddes av författaren och bibliotekarien Gunilla Lundgren i Rinkeby.

På högstadiet kommer elever läsa boken 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson. Den handlar om Rosita som drömmer om att sjunga, men som i vanliga fall gör sitt bästa för att inte märkas. Hon hör till de Resande, ett folk som enligt vissa inte finns alls och som enligt andra inte är värt något. En talangjakt och en filmande kompis ändrar allt.

Jag växte upp med böckerna om Katitzi av Katarina Taikon, som inte fick gå i skolan bara för att hon var rom. Det satte djupa spår i mig som barn. Berättelsen om Katitzi är aktuell än i dag och ger barn och unga en bild av hur det var att växa upp som rom i Sverige för inte alltför länge sedan säger Anette Widenberg Helgesson, samordnande skolbibliotekarie.

Genom att sprida böcker och arbeta med berättelser om nationella minoriteter i samarbete med lärare bidrar skolbibliotekets verksamhet till skolans viktiga värdegrundsarbete när det gäller att främja mänskliga rättigheter och motverka diskriminering säger Josefine Tysklind, samordnande skolbibliotekarie.

Enligt läroplanen ska eleverna få kunskap om de nationella minoriteternas kultur, språk, religion och historia.

Jag är glad över att vi fått till den här satsningen i samverkan med kommunens skolbibliotekarier. På det här sättet når vi ut till många. Litteraturen ger barn och unga möjlighet att förstå och leva sig in i hur det är att tillhöra en nationell minoritet och på så sätt får de kunskapen på ett naturligt sätt tidigt i livet säger Louiza Edlund, tillgänglighetssamordnare.

Utställning på Bollnäs bibliotek

Kvinna sitter vid skrivbord och kollar upp i kameran

Bollnäs bibliotek uppmärksammar dagen med utställningen Rosa Taikon – Konsten och kampen. Rosa var en av Sveriges främsta silversmeder. Tillsammans med sin syster Katarina Taikon kämpade hon för romers rättigheter. I nästan fem decennier verkade Rosa Taikon i Flor utanför Ytterhogdal i Hälsingland.

Du kan se utställningen 8–20 april under bibliotekets öppettider.

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 april 2024 kl. 07.56