Konstverket i bussterminalen på Sveriges bästa resecentrum

Konstverket i bussterminalen

Ulla Helenius-Reits konstverk "Samtal om tiden Bollnäs" pryder Sveriges bästa resecentrum och kan beskådas på gavelväggen inne i bussterminalen.

Så här skriver Ulla Helenius-Reits processen, tekniken och konstverkets uppbyggnad och tanke:

I slutet av maj månad 2020 fick jag en inbjudan från konstintendent Carl-Johan Freerks på Bollnäs konsthall. Han hade fått uppdraget att bjuda in mig att gestalta Bollnäs nya resecentrum. Projektet talade till mig eftersom jag parallellt med måleriet arbetar med emalj. Jag lärde mig emaljtekniken på Falu emaljverkstad i mitten av 80-talet. År 2002 kunde vi i Gävle köpa in den första handbyggda emaljugnen i Sverige från Örebrodistriktet. Ugnen står nu på Gävle konstgrafikers kollektivverkstad. Jag ansvarar för emaljavdelningen och det är i vår ugn konstverket bränts.

Det var ett spännande möte när jag första gången stod i Resecentrums hall som var under uppbyggnad. Här skulle emaljtekniken som har ett förflutet i den Sumeriska kulturen från 3000 år före kristus möta en nyskapande byggnad. Jag bestämde mig för att väva in Bollnäs historia runt kommunikation och järnväg till den tid vi lever idag. Utsmyckningen fick namnet ”SAMTAL OM TIDEN BOLLNÄS”.

Äldre byggnader runt järnvägen och människor viktiga för Bollnäs fick komponeras till ett stort emaljcollage. Tjugotvå delar har blivit bockade bearbetade och brända i ugnens 830 grader. En speciell kvalitetsplåt har använts. Plåtarna har grundats med en lera som ska förena sig med emaljen. Kompositionen och känslan för färgen är viktig i mötet mellan emaljens lyskraft och de historiska äldre byggnaderna från Bollnäs. Bilderna har jag delvis själv fotat eller fått från museet. De är överförda på ljuskänslig film och i sista skedet screentryckta och brända i 800 grader med en för detta uppdrag ny emaljscreenfärg.

Tre äldre viktiga porträtt från Bollnäs finns med i utsmyckningen. Arkitekt Carl Bååth som bland annat ritat Bollnäs Museum 1928 och Wilhelmina Wahlgren Skogh som drev järnvägshotell i både Bollnäs, Storvik, Lingbo och Gävle. Georg Collini slutligen får betecknas som Bollnäs grundare. Staden Bollnäs fick dock sitt stadsprivilegium så sent som 1942, samma år som jag själv föddes. På min första anställning i Örebro som tecknare i början på 60-talet fick jag sitta modell på en resväska inför en tänkt semesterresa. Då 18 år gammal och här 60 år senare sitter jag som en del av utsmyckningen på Bollnäs Resecentrum. Slutligen, ”Miss Walker” eller ”Hoppet om vår framtid”. Två unga flickor som för ett samtal om tiden. Motivet överfört från en av mina stora oljemålningar, tre gånger upprepad och screentryckt på emaljen.

Visst ska vi resa och förhoppningsvis snart efter detta år av Coronapandemi.

Grattis Bollnäs som vågade trotsa tid och rum i denna gestaltning med en 5000 år gammal teknik som gjort SVERIGES BÄSTA RESECENTRUM till ett nyskapande projekt.

Relaterade artiklar

Fler nyheter från Bollnäs kommun

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 mars 2023 kl. 14.27