Känns livet svårt? Det finns hjälp att få!

En trasig julkula på golvet.

För många kan jul, nyår och extra ledighet vara en svår tid, med känslor av ensamhet, besvikelser, ökad press och otrygghet.

Bilden som visas på tv eller i flödet på sociala medier stämmer sällan överens med verkligheten och jul och nyår förknippas inte bara med glädje och efterlängtad ledighet.

Känner du dig ensam?

Många känner sig mer ensamma och isolerade kring jul och nyår, en del har ingen familj, har en familj som bor långt bort eller har en familj som man inte kommer överens med. Att känna sig ensam är vanligare än man tror och kan påverka oss på olika sätt i livet.

Det finns många sätt att vara ensam på. Du kan vara fysiskt ensam, utan andra människor omkring dig. Eller socialt ensam – alltså ensam även om det finns människor runt dig. Ibland kan ensamheten vara behaglig, ibland är den tung.

Ensamhet kan göra att du känner sig otrygg, övergiven och nedstämd men det finns hjälp att få för att bryta ensamheten och oron.

Länkar till stöd och hjälp

Vid en akut situation ring alltid 112!

Ring eller chatta med jourhavande medmänniska.

Jourtelefon för dig som behöver prata med någon på kvällen/natten. Telefonnummer 08-702 16 80.

Chatt via jourhavande-medmanniska.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som ringer eller chattar är helt anonym.

jourhavande-medmanniska.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Självmordslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är till för dig som går i tankar på att ta ditt liv. Linjen är öppet dygnet runt och du kan ringa, mejla eller chatta anonymt med volontärer. Samtalen är gratis utöver din telefonoperatörs öppningsavgift.

Chatta med självmordslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Telefonnummer 901 01.

Många föreningar och organisationer erbjuder råd och stöd på nätet och telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.

1177.se finns en lista på stödlinjer och telefonjourer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som du kan kontakta om du behöver tillfälligt stöd.

Ring telefonnummer 1177 dygnet runt för råd om vård. Du får svar på om det är något du själv kan göra eller om du måste komma till sjuksköterska eller läkare.

Du kan också leta svar på dina frågor på www.1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

dinpsykiskahalsa.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du bland annat läsa om tips för att må bättre och hur du kan stötta någon annan. Webbplatsen tillhandahålls av Folkhälsomyndigheten.

Föreningen Minds stödtelefon för dig som är 65 år eller äldre och mår psykiskt dåligt. Äldrelinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bemannas av utbildade volontärer som har erfarenhet av att ge medmänskligt stöd på telefon.

Telefonnummer 020-22 22 33.

Hit är alla vuxna välkomna att ringa för att prata om vad som helst som rör barn. Det kan vara allt från svåra till mer vardagliga frågor.

Du kan ringa oavsett om det gäller dina egna eller andras barn och få information om vart du kan vända dig för att få ytterligare hjälp. Du kan vara anonym.

Telefonnummer 077-150 50 50.

Bris vuxentelefon om barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du som är under 18 år behöver stöd kan du höra av dig till Bris. Här kan du få prata med en kurator som är utbildad i och van vid att prata om känslor, tankar och hur en har det.

Det finns flera sätt att få kontakt med en Briskurator. Välj det sätt som känns bäst för just dig. Vi har alltid öppet - även på natten.

Kontaka Bris via telefon, chatt eller mejl Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (du kan vara anonym)

Röda korsets ungdomsförbund har en chattjour där du som ungdom kan chatta anonymt med en jourhavande kompis.

Genom jouren kan du prata om sorg, sex, ensamhet, oro, missbruk, din familj, betyg, ätstörningar eller kanske behövs bara en tröstande röst.

Alla som svarar är unga, och du som chattar kan vara helt anonym.

Chatta med Jourhavande kompis på www.jourhavandekompis.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

UMO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ungdomsmottagning på nätet för unga mellan 13 och 25 år. På sajten finns information om sex, hälsa och relationer och möjlighet att ställa anonyma frågor till personal som jobbar på ungdomsmottagningar.

Det finns även bra tips på vad du kan göra om du mår dåligt.

Besök www.umo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Höj uppmärksamheten - hjälp en medmänniska

Som medmänniska kan du, om du upptäckt att en person i din närhet inte mår bra, tala om att det finns hjälp att få och du kan tillsammans med den drabbade prata om hur du kan vara ett stöd.

  • Har du möjlighet så erbjud att hjälpa till med och söka hjälp. Länkar för hjälp och stöd att hänvisa till hittar du här ovanför.
  • Försök se till att personen känner sig lugn, stanna kvar och kontakta gärna någon som personen är trygg med.
  • Lämna aldrig någon som är självmordsnära ensam.
  • Verkar personen inte ha kontroll över situationen, se det som ett nödläge och ring 112 eller åk till psykiatrisk akutmottagning på närmaste sjukhus.


Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 december 2022 kl. 16.09