Höga halter amfetamin i avloppsvattnet
Mätningar i avloppsvattnet visar på en stor ökning i bruk av drogen amfetamin. Vi arbetar förebyggande för att undvika att barn och unga kommer i kontakt med och provar narkotika.
Sedan ett år tillbaka har vi utfört mätning av narkotikaförekomst i avloppsvattnet. Att mäta narkotikanivåerna är en del av att få en större kunskap om läget i Bollnäs kommun vad gäller förekomst av olika droger. Andra delar i pusslet för att få en mer heltäckande bild är enkätundersökningar och rapporter från olika verksamheter.
Mätningarna under 2021 har påvisat bruk av flertalet droger. De senaste två mätningarna visar att det skett en stor ökning i bruk av amfetamin.
Kommunens arbete när det gäller narkotika är bland annat inriktat på att undvika att barn och unga kommer i kontakt med och provar narkotika samt att motverka bruk.
Det förebyggande arbetet sker bland annat genom undervisning i skolan, genom samtal och diskussioner mellan fritidsledare och ungdomar, både i fritidsgårdsmiljö och under fritiden i skolan. Dessutom finns stöd och hjälp att få via socialtjänsten och beroendecentrum.
Vi, alla kommuninvånare, behöver dock arbeta tillsammans för att motverka att barn och unga kommer i kontakt med och har möjlighet att använda droger.
Prata om droger med barn och unga
Det är inte lätt att vara en jobbig, gränssättande förälder eller vuxen men några tips är:
- Lita på din känsla. Känns det som något är fel har du troligtvis rätt.
- Berätta att du bryr dig och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara vad du är rädd ska hända.
- Prata med andra föräldrar för att få stöd och kom överens om gemensamma förhållningsregler, till exempel när man ska vara hemma på kvällen och hur du ser på bruk av narkotika.
- Var uppmärksam på om dina ungdomar röker och avstå från att bjuda ditt barn på alkohol. Användning av narkotika hänger ofta ihop med tobak och alkohol.
- Prata gärna med din tonåring om risker med narkotika och hur man är källkritisk till information på nätet. Det finns många sidor som säljer narkotika och sprider felaktig information.
- Om din tonåring använder droger kan det vara avgörande att du finns där, hjälper till och motiverar att söka vård. Ta kontakt med beroendemottagningen om du är orolig och vill ha stöd.
- Om du är ung och brukar narkotika: du kan få hjälp! Kontakta beroendecentrum.
- Om du är orolig för ett barn så kan du vända dig till socialtjänsten via beroendecentrum eller göra en orosanmälan :
- Är din anhöriga eller du äldre än 16 år kan du även ta kontakt med Beroendecentrum på Region Gävleborg via 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att få stöd och hjälp.
Amfetamin – vad är det och vad gör det?
Amfetamin är en drog som framställs kemiskt och som påverkar hela centrala nervsystemet, alltså både ryggmärgen och hjärnan. Det intas oftast som tabletter eller kapslar, men kan även sniffas eller injiceras.
I Sverige är amfetamin endast tillåtet för behandling av ADHD och narkolepsi, och bara om läkare skrivit ut det.
Ett rus av amfetamin (i missbrukande syfte) kan vara i flera timmar.
Effekter vid substansbruk
- Stora pupiller
- Stirrig blick
- Flush (hudrodnad, blodvallningar)
- Taktila hallucinationer, myrkrypningar med kliande, särskilt över underarmar
- Klåda och myrkrypningar
- Monotona rörelser
- Koordinationssvårigheter
- Tuggningar
- Tics
- Svårigheter att stå still och ett intensivt beteende (man blir ”speedad”)
Vanliga symtom efter en längre tids substansbruk
- Oro
- Ångest
- Irritabilitet, aggressivitet
- Sömnsvårigheter
- Hallucinationer
- Nedstämdhet
- Akut psykos
- Paranoida vanföreställningar med hög grad av misstänksamhet och aggressivitet
Den ökade påfrestningen på kroppen kan leda till cirkulationskollaps, som är livsfarligt.
De positiva känslor man kan få vid en kort tids användning av amfetamin försvinner efter några dagars eller veckors användning. I stället får man då abstinens och utmattningskänslor.
Mer Information om droger och drogbruk
Drugsmart - amfetamin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Intoxikation och substansbruk – Amfetamin och metamfetamin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Miljö och narkotikaframställning
Vid produktion, transport och distribution av cannabis, heroin, syntetiska droger (till exempel amfetamin) och kokain förstörs miljön genom kemisk förorening, skogsskövling och luftföroreningar.
1 kg amfetamin ger upp till 40 liter miljöfarligt och giftigt avfall som dumpas i naturen, men även i stadsområden som kräver stora ekonomiska resurser för sanering för att minska påverkan på miljön. 1 g kokain innebär förstörelse av 4 kvadratmeter regnskog.
Fler nyheter från Bollnäs kommun
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 26 juni 2023 kl. 10.26