Bollnäs museum och konsthall

konsthallmuseum

Bollnäs museum och konsthall är en del av Kulturkvarteret. Här visas årligen flertalet samtida konstnärliga utställningar av regionala och nationella konstnärer. I byggnaden från 1929 finns en kulturhistorisk utställning om Bollnäs (tillfälligt stängd för utveckling) samt en ny ateljé för skapande.

Ateljén ligger på våning två och i byggnaden finns hiss. 

Utställningen Bollnässtaden är för tillfället stängd för utveckling.

Bollnäs museum och konsthall ligger i nära anslutning till resecentrum.

Bollnäs museum och konsthall har endast öppet då det är utställningar i konsthallen. Nästa utställning öppnar 15 oktober och stänger 11 november.

Tisdag-fredag kl. 11-15

Lördag kl. 11-14

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling.

Nästa utställning Konsten i mitt liv med Johanna Lindström öppnar 15 oktober.

Johanna Lindström 15 oktober - 11 november

Brita Weglin 3 december - 5 januari

Marianne Tan 28 jan - 24 feb

Läs mer om utställningarna i evenemangskalendern

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling

Visningar är tyvärr inte möjliga under utvecklingsarbetet.

Museet ritades av den kände Bollnäsarkitekten Carl Bååth. Byggnaden med sina vackra fyra doriska kolonner uppfördes till den stora Bollnäsutställningen 1929, av Bollnäs Hembygdsförening.

Utställningen var en enastående manifestation av bygden. Industri, hantverk och konst visades fram och totalt 160 005 personer löste entré till utställningsområdet under denna enda sommar.

Avsikten med byggnaden var att inrymma ett Biologiskt museum, ett hembygdsarkiv samt ortens bibliotek. Bygget av Museet var en enorm satsning i den lilla köpingen där en nyklassisk byggnad uppfördes för att manifestera framåtanda och storhet.

1970 köper Bollnäs kommun Museet och flera andra verksamheter inhyses i byggnaden. Bland annat konstnären Fritiof Strandberg. Han har sin ateljé på andra våningen under 1970-80 talen.

1995 återinvigs Museet, nu med Bollnäs Konsthall i entréplanet efter en omfattande renovering invändigt. Konsthallen visar årligen 8-9 utställningar.

Välkommen på besök!

Visar 2 av 2 kalenderhändelser.

Kommande aktiviteter och evenemang

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 oktober 2022 kl. 11.17

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Sidfot