Bollnäs museum och konsthall

konsthallmuseum

Bollnäs museum och konsthall är en del av Kulturkvarteret. Här visas flera konstutställningar varje år. I byggnaden finns en utställning om Bollnäs historia (just nu stängd för utveckling) och en ny ateljé för skapande.

Bollnäs museum och konsthall ligger nära resecentrum.

Hiss finns i byggnaden. Hissen hittar du till höger om entrén, runt hörnet.

Bollnäs museum och konsthall har öppet då det är utställningar i konsthallen. Nästa utställning öppnar 3 december och stänger 5 januari. (Under mellandagarna har vi stängt för julledighet). Välkommen till oss!

Tisdag-fredag kl. 11-15

Lördag kl. 11-14

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling.

Brita Weglins utställning visas 3 december - 5 januari. Varmt välkommen på vernissage 3 december med konstnärssamtal kl.12 - samma dag som vi har julmarknad, musikunderhållning och julpyssel i Kulturkvarteret! 

Brita Weglin 3 december - 5 januari

Marianne Tan 28 jan - 24 feb

Läs mer om utställningarna i evenemangskalendern

Vi har en ny ateljé för skapande. Här kan du gå på workshops och kurser i olika hantverk och tekniker. Ateljén finns på våning två och har plats för 12 personer.

Vi har även en mindre ateljé med inspirerande material och verktyg. Här finns plats för 4-6 personer.

Bollnässtaden är tillfälligt stängd för utveckling

Visningar är tyvärr inte möjliga under utvecklingsarbetet.

Museet ritades av den kände Bollnäsarkitekten Carl Bååth. Byggnaden med sina vackra fyra doriska kolonner uppfördes till den stora Bollnäsutställningen 1929, av Bollnäs Hembygdsförening.

Utställningen var en enastående manifestation av bygden. Industri, hantverk och konst visades fram och totalt 160 005 personer löste entré till utställningsområdet under denna enda sommar.

Avsikten med byggnaden var att inrymma ett Biologiskt museum, ett hembygdsarkiv samt ortens bibliotek. Bygget av Museet var en enorm satsning i den lilla köpingen där en nyklassisk byggnad uppfördes för att manifestera framåtanda och storhet.

1970 köper Bollnäs kommun Museet och flera andra verksamheter inhyses i byggnaden. Bland annat konstnären Fritiof Strandberg. Han har sin ateljé på andra våningen under 1970-80 talen.

1995 återinvigs Museet, nu med Bollnäs Konsthall i entréplanet efter en omfattande renovering invändigt. Konsthallen visar årligen 8-9 utställningar.

Välkommen på besök!

Visar 3 av 3 kalenderhändelser.

Kommande aktiviteter och evenemang

Kontakt

Sidinformation

Senast uppdaterad:
14 november 2022 kl. 10.41

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till:

Sidfot