Du får inte elda avfall

Om du har skräp från garaget, hushållet eller en verksamhet som du vill göra dig av med – tänk på att du inte får elda upp det. Vid eldning riskerar du att sprida skadliga ämnen och störa din omgivning med oönskad rök.

Vad är avfall?

Miljöbalken säger att varje föremål eller ämne som du vill eller är skyldig att göra dig av med är avfall. Enligt lag ska du som hanterar avfall göra det på ett sätt som är godtagbart för både hälsa och miljö. Därför är det inte tillåtet att själv ta hand om sitt avfall genom att elda upp det.

Du får inte elda avfall

Det är förbjudet för både företag och privatpersoner att elda avfall. Skälet till det är att skadliga ämnen inte får spridas eller orsaka störningar för omgivningen. Lämna istället ditt avfall till BORAB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Avfall får bara eldas i en förbränningsanläggning som har tillstånd enligt miljöbalken för att elda avfall. En sådan anläggning har noga styrd förbränning och effektiv rökgasrening. Dessutom tas energin i avfallet tillvara genom att värme eller elenergi produceras.

Vilka risker innebär avfallseldning för miljö och hälsa?

Om du eldar avfall öppet på marken eller i din kamin eller värmepanna finns stor risk för att giftiga ämnen bildas i rök och aska. Vid analys av aska efter olaglig avfallsförbränning går det bland annat att hitta dioxiner som är bland de giftigaste ämnen vi känner till. Dioxiner är svårnedbrytbara och lagras i kroppen under hela livet.

Får jag inte elda ris från trädgården eller obehandlat spillvirke?

Obehandlat trä, till exempel spillvirke, kan du kapa upp till ved. Då är det inte längre ett avfall och du kan alltså använda det som vilken ved som helst.

Förbjudet att elda trädgårdsavfall

En ny EU-lagstiftning från 1 januari 2024 säger att mat- och bioavfall ska sorteras separat. Det betyder att det inte längre tillåtet att elda trädgårdsavfall. Det innebär att du antingen behöver köra ditt trädgårdsavfall till BORAB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kompostera det på tomten.

Vad räknas som trädgårdsavfall?

Bioavfall som är trädgårdsavfall utgörs framför allt av växtdelar, gräsklipp, löv och grenar som kommer från skötsel av trädgården. Även stubbar och vedartat avfall i form av exempelvis grenar ingår i begreppet trädgårdsavfall.

Valborgsmässoeld

Om du ska anordna en majkasa behöver du anmäla din kase, på sidan Valborgsmässoeldar kan du läsa mer.

Kontakt

 • Samhällsbyggnadsförvaltningen - miljöenheten

  miljo@bollnas.se växeln 0278-250 00

  Telefontider

  8.00-9.30 (miljö)

  Postadress

  Bollnäs kommun
  Samhällsbyggnadsförvaltningen

  Stadshustorget
  821 80 Bollnäs

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 april 2024 kl. 14.59

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: