Djur och lantbruk

Som djurägare berörs du av olika regler, där Djurskyddslagen gäller för samtliga djurägare. Djur som hålls, hanteras och sköts av människor ska behandlas väl och inte lida.

Den som håller djur ska ha rätt kunskaper och ge en god djurmiljö, anpassad för djuret och dess naturliga beteende. Djur behöver dagligen tillsyn, foder och vatten och det är viktigt att någon tittar till, eller tar över vårdnaden av ditt djur om du inte kan själv.

Djurägare berörs, utöver Djurskyddslagen, av olika regler beroende på vilka djur de håller. Vissa är lokala regler som finns för att minska problem i och med djurhållning. Sällskapsdjur är de djur vi har för sällskapets skull, såsom hund, katt, kanin, gnagare, akvariefisk eller burfåglar.

Att ha sällskapsdjur kräver inget tillstånd av kommunen. Dock finns det i tätorter särskilda regler för hållande av hundar, och det krävs tillstånd att få ha giftorm som sällskapsdjur.

Lantbruksdjur är de djur vi äger för att ta del av animaliska produkter, som till exempel ägg, päls eller kött. För lantbruksdjur, övriga pälsdjur och fjäderfän som inte är sällskapsdjur krävs tillstånd av kommunen att få ha dom i detaljplanelagt område. I de fall djur hålls yrkesmässigt eller i större antal kan tillstånd av länsstyrelsen behövas.

Bra information om hur du tar hand om ditt djur finns på Jordbruksverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Djur kan ibland upplevas som störande. Skulle du känna dig störd av exempelvis skällande hundar, strövande katter eller föroreningar från dessa, ska du i första hand kontakta djurägaren.

Det är djurägarens ansvar att hålla djur utan att skapa olägenhet för andra. Med små medel går det ofta att hitta en lösning. Det går även att ta kontakt med kommunen. Är det allvarliga störningar som skapar olägenhet för människors hälsa kan krav på ändring eventuellt ställas av miljö- och byggnämnden. Du kan anmäla en störning via vår e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Djur kan fara illa. Det kan handla om en olycka men det finns också de som far illa på grund av vanskötsel, vilket är ett brott.

Misstänker du att ett djur far illa genom vanskötsel eller våld är det viktigt att du reagerar och ingriper.

Ser du att djur misshandlas och det bedöms akut ska du kontakta polisen.

Har du misstankar att djur vansköts ska du kontakta Länsstyrelsen.

I de fall ett större djur blir trafikskadat, ska platsen där kollisionen skedde märkas, samt att en anmälan ska göras till 112.

Kontakt

  • Samhällsbyggnadsförvaltningen - miljöenheten

    miljo@bollnas.se växeln 0278-250 00

    Telefontider

    8.00-9.30 (miljö)

    Postadress

    Bollnäs kommun
    Samhällsbyggnadsförvaltningen

    Stadshustorget
    821 80 Bollnäs

Sidinformation

Senast uppdaterad:
13 mars 2024 kl. 11.11

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: