Valborgsmässoeldar

Om du tänker anordna en majkasa är det viktigt att ha koll på vad som gäller. Den som ansvarar för valborgsmässoelden behöver anmäla det.

Sök tillstånd

Anmäl din majkasa till Kommunalförbundet Hälsingland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För Valborgsmässoeldar och annan eldning på allmän plats krävs även tillstånd från polisen.

Planera för säker eldning

Placera elden så att byggnader, fordon och elledningar inte ska kunna skadas – beakta vindstyrkan och riktningen. Se till att majbrasan bara innehåller fibrösa material såsom grenar, kvistar och ris, och inte exempelvis plast, däck eller övervintrande djur.

Välj rätt verktyg

Säker eldning kräver rätt utrustning – försäkra dig om att det finns en vattenslang, tillräckligt med vatten samt spadar och krattor för att kunna släcka mindre bränder. Se också till att ha en laddad mobiltelefon för att kunna ringa räddningstjänsten.

Var uppmärksam

Se till att elden är under ständig uppsikt av personer som känner till reglerna för bevakning. Övervaka även området under eldens rök vid större brasor.

Lämna inte elden för tidigt

Bevaka elden tills all glöd har slocknat, och täck askhögen med vatten eller jord. Besök även platsen några timmar efter släckning för att vara på säkra sidan.

Relaterad information

Sidinformation

Senast uppdaterad:
17 april 2024 kl. 15.49

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till: